BOŽO PETROV: Još se ne zna tko će sastaviti Vladu

Petrov, Plenković, pregovori

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni u ponedjeljak kada počinju teći rokovi za sastavljanje saborske većine i Vlade.

Očekuje se da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odmah sazvati konzultacije s predstavnicima stranaka. Tko joj donese najmanje 76 potpis, bit će mandatar, a na tome da to bude on, intezivno radi Andrej Plenković. Pregovori traju, a HDZ danas analizira njihov tijek. Spekulira se i da bi klub Mosta mogao imati 15 zastupnika, a Petrov poručuje da se još ne zna tko sastaviti Vladu.

Glavni tajnik HDZ-a, Gordan Jandroković i danas ponavlja da s Mostom kao prvim partnerom žele formirati Vladu. “Ako je neki prijedlog s njihove strane kvalitetan mi ga prihvaćamo. Isto tako je i s njihove strane. Vrlo je dobra atmosfera, argumentirano se razgovora. Očekujem da će tako biti do kraja”.

Da još nije sigurno tko će formirati vlast, poručuje Božo Petrov za Dnevni avaz. Ponovio je da će Most inzistirati na jamstvima, a to su “demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava, izmjena financiranja političkog sustava, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, izmjene Zakona o HRT-u, izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtku”.

Nakon što se Mostu kao nezavisni priključio Hrvoje Runtić izabran na listi Živog zida, spekulira se da bi klub Mosta mogao dobiti i 15. člana. Mogao bi to biti Goran Aleksić iz Udruge Franak koji za N1 kaže da još nije odlučio u koji će klub, iako je izabran na listi koalicije oko Živog zida.

S predstavnicima udruge Franak koja najavljuje zaštitu interesa Hrvatske, sastao se čelnik Mosta i tehnički potpredsjednik Vlade. Tema – zakon o konverziji kredita u švicarskim francima i arbitraža. “Njihov je stav utemeljen po tom pitanju mogućeg procesa ali o tome moramo razgovarati na užem kabinetu Vlade.”

Na pitanje hoće li ih u parlamentu podržati g. Aleksić, Petrov kaže da uopće o tome nisu razgovorali.

S klubom Mosta se ne bavimo, poručuju pak u HDZ-u. Danas u središnjici stranačke konzultacije i pripreme za susret s predsjednicom Republike, potvrdio je šef stranke Andrej Plenković. “Nije presudno hoću li već sljedećega tjedna imati potpise, od ponedjeljka tek kreću službeni rokovi, no sve ide dobro”, kazao je.

“Imamo uvjerljivu relativnu pobjedu, 61 mandat, mislim da imamo i drugih spremnih zastupnika koji će nas podržati…Što stabilnija parlamentarna većina, to stabilnija i uvjerljivija Vlada”, zaključuje Plenković.

Jučer je održan drugi sastanak HDZ-a i izabranih zastupnika manjina. Postignut je dogovor što će ući u program Vlade no sadržajno se malo toga otkriva. Novinare je opet zanimalo hoće li zastupnici manjina dati svoje potpise ako u Vladi ostane Zlatko Hasanbegović. Iako je svima jasno da za njega više nema mjesta, malo tko želi to jasno potvrditi. Štoviše Plenković i SDSS-ov Milorad Pupovac tvrde da to uopće nije tema:

“O svim drugim aspektima sastava Vlade kao ni prošli put, nismo razgovarali”, kazao je Pupovac.

“Spekulacije koje čitate po medijima o sastavljanju Vlade su račun bez krčmara. Ni s Mostom ni s predstavnicima manjina nikakvog razgovora o sastavu Vlade i pojedinim ministrima nije bilo niti će ih još biti”, rekao je Plenković.

Podsjetimo da je HSS najavio sto dana mira i pet potpisa Plenkoviću za sastav Vlade. Sasvim je izgledno da će potpisati i manjinci. HDZ koji ima 61 zastupnika vjerojatno može računati i na dvije ruke s Bandićeve koalicije te na nezavisnog Glasnovića, a to je već natpolovična većina. Dakle, moglo bi se i s Mostom i bez njega. U Narodnoj koaliciji koplje u trnje su bacili još u izbornoj noći, ocijenivši besmislenim pokušaj da se dođe do većine, unatoč 54 osvojena mandata. IDS ima tri, a tu je i Živi zid, sada na 7 mandata.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!