BOŽO KOVAČEVIĆ: Vladimir Putin želi obnoviti Sovjetski Savez

Oči svijeta cijelog su dana uprte u moskovski Crveni trg s kojeg se povodom Dana pobjede oglasio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Izvor: Media servis

Nije bio rezolutan kao inače, a bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kao i vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević za Media servis poručuju: Putin želi obnoviti Sovjetski Savez.

​Nakon što je Ukrajina, ali i ostatak svijeta danima iščekivao – Putin se obratio s vojne parade iz središta Moskve. Navodi kako će objaviti potpuni rat Ukrajini nisu se pokazali točnima, a ruski vođa znakovito je poručio:

“Unatoč svim nesuglasicama i međunarodnim odnosima, Rusija je uvijek zagovarala stvaranje sustava jednake i nedjeljive sigurnosti koji je život neophodan cijeloj svjetskoj zajednici. Predložili smo sklapanje ugovora o jamstvu sigurnosti. Rusija je pozvala zapad na iskren dijalog radi pronalaženja razumnih kompromisnih rješenja vodeći računa o interesima jednih i drugih. Sve je uzalud jer nas nijedna zemlja nije htjela saslušati.”

Njegov govor za Media servis komentirala je bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Smatra kako je izostao Putinov – trijumfalizam.

“Putinov današnji nastup bio je iznenađujuće niskog tona da tako kažemo. Meni se čini naročito dramatičan ili antidramatičan završetak Putinovog govora koji je završio sa riječi “hura”, koje je izgovorio ovako kako sam ih sada izgovorila i ja. Dakle, bez nekog emocionalnog naboja.”

Pusić smatra da bi rat mogao potrajati, ali i kako će posljedice za agresora biti dugotrajne.

“Za Ukrajinu – pobijediti znači ostati živ. Za Rusiju pobijediti – zapravo ne znam što znači. Ne znam može li Rusija teoretski pobijediti u ovom ratu obzirom na ogromnu štetu koju je to nanijela ruskoj reputaciji i ekonomiji.”

S njom se slaže i vanjskopolitički analitičar koji je bio veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević. Za Media servis je poručio kako je Putinovo nabrajanje razloga “specijalne vojne operacije” svojevrsno opravdavanje naciji.

“S obzirom na medijska očekivanja o nekim izjavama koje najavljuju dramatične promjene, taj govor je iznevjerio ta očekivanja. Ali on je dosljedan u jednome – poistovjećivanju Sovjetskog Saveza i ruskog imperija i po ambiciji da se on obnovi.”

Ukrajinci stalno dobivaju nove pošiljke oružja, a Kovačević poručuje kako upravo zbog toga:

“Možemo pretpostaviti da će ishod sukoba biti nepovoljan za Rusiju jer ruska ekonomija ne može izdržati financiranje dugotrajnog rata. Mislim da Putin i dalje treba razmišljati o, recimo to tako, časnom uzmaku.”

Hoće li do spomenutog uzmaka zaista doći ili slijedi nastavak invazija saznat ćemo u tjednima, ili pak mjesecima koji dolaze.