BOŽINOVIĆ TVRDI: Od 1. kolovoza imat ćemo pet kanadera

Govoreći nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da je Hrvatska spremna za požare i ponavlja da ih je drugdje više te naglašava klimatske promjene i sušu kao glavni faktor opasnosti.

Izvor: Media servis

Na novinarsko pitanje je li Hrvatska spremna za požarnu sezonu ministar Davor Božinović je rekao: “Jesmo spremni smo. Snage su se jučer u šibenskom i vodičkom zaleđu povećavale ovisno o situaciji i neočekivanim izmjenama vjetra.”

Nezaobilazno je bilo pitanje raspoloživosti zračnih snaga za gašenje i problem remonta kanadera kada najviše trebaju.

“U ovom trenutku na raspolaganju imamo četiri kanadera tri air tractora, do 23. 7. ćemo imati još jedan air tractor, a 30.7. još jedan air tractor i kanader tako da bi od 1.8. na raspolaganju trebali imati pet kanadera i pet air tractora.”

Još jedan kanader na servisu će biti do kraja godine. Na pitanje o kupovini novih kanadera Božinović je pričao o tome da je proizvođač tih zrakoplova dobio novog vlasnika i da proizvodnja zasad stoji, a da je Hrvatska krenula u zajedničku nabavu s EU za još dva kanadera. Ministar kaže da je Hrvatska u prvoj skupini zemalja koje su se prijavile za nove kanadere.

“Činjenica je da u ovom trenutku proizvodnja još nije krenula u punom opsegu i tako da mislim da 2026. bi bio rok kada bi se mogli očekivati kanaderi iz zajedničke nabave. Kanaderi nisu škoda koju možete otići u dućan naručiti i kupiti, a mi smo se potrudili da budemo među prvim kupcima u redu.”

Ministar je naglasio da su klimatske promjene koje su jedan od uzroka požara jedan od najvećih sigurnosnih izazova.