BOŽINOVIĆ TVRDI: Od 1. kolovoza imat ćemo pet kanadera

Govoreći nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da je Hrvatska spremna za požare i ponavlja da ih je drugdje više te naglašava klimatske promjene i sušu kao glavni faktor opasnosti.

Izvor: Media servis

Na novinarsko pitanje je li Hrvatska spremna za požarnu sezonu ministar Davor Božinović je rekao: “Jesmo spremni smo. Snage su se jučer u šibenskom i vodičkom zaleđu povećavale ovisno o situaciji i neočekivanim izmjenama vjetra.”

Nezaobilazno je bilo pitanje raspoloživosti zračnih snaga za gašenje i problem remonta kanadera kada najviše trebaju.

“U ovom trenutku na raspolaganju imamo četiri kanadera tri air tractora, do 23. 7. ćemo imati još jedan air tractor, a 30.7. još jedan air tractor i kanader tako da bi od 1.8. na raspolaganju trebali imati pet kanadera i pet air tractora.”

Još jedan kanader na servisu će biti do kraja godine. Na pitanje o kupovini novih kanadera Božinović je pričao o tome da je proizvođač tih zrakoplova dobio novog vlasnika i da proizvodnja zasad stoji, a da je Hrvatska krenula u zajedničku nabavu s EU za još dva kanadera. Ministar kaže da je Hrvatska u prvoj skupini zemalja koje su se prijavile za nove kanadere.

“Činjenica je da u ovom trenutku proizvodnja još nije krenula u punom opsegu i tako da mislim da 2026. bi bio rok kada bi se mogli očekivati kanaderi iz zajedničke nabave. Kanaderi nisu škoda koju možete otići u dućan naručiti i kupiti, a mi smo se potrudili da budemo među prvim kupcima u redu.”

Ministar je naglasio da su klimatske promjene koje su jedan od uzroka požara jedan od najvećih sigurnosnih izazova.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!