BOŽINOVIĆ PREDSTAVIO NOVE MJERE: Evo koja su ograničenja u jadranskim županijama

Nacionalni stožer civilne zaštite održava u petak konferenciju za medije o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj te uvođenju novih epidemioloških mjera na Jadranu. U protekla 24 sata zabilježeno je 176 novih slučajeva koronavirusa. Preminulih nema.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o novim mjerama.

“Kao što smo i najavljivali s obzirom na epidemiološku situaciju, Stožer je danas donio odluke koje se odnose na Dubrovačko-neretvansku županiju, Splitsko-dalmatinsku Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Radi se o zabrani održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba, osim ako se radi o javnom događanju na kojem sudjeluju smao osobe s covid-potvrdom i neće sudjelovati više od 1000 osoba.

Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 24 sata, održavanje privatnih svečanosti svih vrsta, uključujući svadbe, dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera ako na svečanosti nije prisutno više od 15 osoba. Više od toga moguće je samo uz covid-potvrde. Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom prostoru mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera.

Sportska natjecanja s prisustvom gledatelja mogu se održavati samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju covid potvrde. Organizatori događanja iz ovih kategorija moraju najkasnije 7 dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost.

Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u dva dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u dva dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja, onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer”, rekao je Božinović.

“Ograničenje i za događanja s covid-potvrdama je 1000 osoba, ali u iznimnim slučajevima može Nacionalni stožer dati suglasnost ako se HZJZ složi s epidemiološkim okvirom koji daje županijski stožer. To su, ja bih rekao, izuzeci, a ne pravilo”, dodao je Božinović.

Sve mjere se donose s trajanjem do 15. kolovoza, a odluka stupa na snagu u ponedjeljak 26. srpnja, rekao je Božinović.