BOŽINOVIĆ O VUČIĆU: Dvije stranice note o dolasku potpredsjednice Vlade, a o dolasku Vučića – ništa

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić jučer je, bez službene najave, planirao posjetiti Jasenovac i Pakrac. Za tu njegovu namjeru doznalo se neslužbenim kanalima, pa je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova zbog tog kršenja protokola – Srbiji, još u petak poslalo prosvjednu notu, a Vučiću je ulazak u našu zemlju – zabranjen.

Cijelu situaciju komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Rekao je da je činjenica da posjet osobe ranga predsjednika neke strane države ne može se organizirati i najaviti na način na koji je to učinjeno.

– Prije nekoliko dana je srpska strana najavila dolazak potpredsjednice Vlade i ministrice energetike u Hrvatsku. Najavili su to onako kako se to treba najaviti.

U toj noti su svi elementi koji trebaju biti – tko dolazi, tko dolazi u pratnji, tražila se policijska pratnja od granice, vrijeme prelaska granice, osobe koje su u delegaciji i to se tako radi.

Božinović je istaknuo da srpska diplomacija ima dugu tradiciju da ne bi znala za ovakav način kako se najavljuje posjet i to neformalno.

– Mi to ne doznajemo službenim putem, osobe koja je više rangirana od potpredsjednice Vlade, da to tako ne ide. Dajem samo elemente da možete zaključiti. S jedne strane – dvije stranice note o dolasku potpredsjednice Vlade, a s druge strane o dolasku predsjednika Republike – ništa, naglasio je Božinović, kako javlja HRT.