BOŽINOVIĆ O POTRESU U HDZ-U: Zaokružio sam Plenkovića i to ću raditi uvijek

Bitka za prevlast u HDZ-u, razdor u Živom zidu, raspad Amsterdamske koalicije – spekulacije su koje su se pojavile u vrijeme analize europskih izbora. A sve su glasnija nagađanja i da bi moglo doći do promjena i u Vladi.

Izvor: Media servis

Analiza europskih izbora u HDZ-u još uvijek traje. Kritike dolaze sa svih strana, a nakon što je Davor Ivo Stier najavio moguću kandidaturu za šefa stranke, nagađa se da to mjesto želi i Miro Kovač. Ministar unutarnjih poslova i bliski suradnik predsjednika stranke Andreja Plenkovića Davor Božinović nema dvojbi između ta tri imena.

“Ja sam zaokružio Andreja Plenkovića i to ću raditi sve dok se Andrej Plenković bude kandidirao za predsjednika HDZ-a”, jasan je Božinović.

No, čini se da HDZ nema problema samo unutar stranke. Prema pisanju Jutarnjeg lista, ozbiljno se spekulira da bi moglo doći do male rekonstrukcije Vlade. Kao razlog navode mogući izbor ministrice Marije Pejčinović-Burić na čelno mjesto u Vijeću Europe. Politički analitičar Žarko Puhovski za Media servis je rekao da su ovi, kako kaže, tračevi nastali zbog pogrešnog tumačenja rezultata euroizbora.

“Meni se čini da je taktika gospodina Plenkovića da se Vlada ne mijenja koliko god je dugo moguće ako baš ne bude prisiljen time da, recimo, ministrica vanjskih poslova dobije funkciju u Vijeću Europe, to je još upitno, iako je moguće. Dok ne bude prisiljen, premijer ništa neće mijenjati.”

Ne vidi niti razloge za potrese u HDZ-u. “Gospodin Plenković i društvo će morati biti oprezniji u obračunu s gospodinom Brkićem, ali će do toga doći”, objasnio je Puhovski.

U isto vrijeme, HDZ-ov koalicijski partner HNS poziva liberalne stranke na okupljanje, a ističu da bi kao kandidata takvih stranaka na predsjedničkim izborima voljeli vidjeti bivšeg SDP-ovog premijera Zorana Milanovića. Evo što o tome kaže Puhovski:

“HNS je trgovinska stranka, ona će ostati vezana uz one koji imaju moć, a to znači uz HDZ. Nikakvih tu promjena, po mom sudu neće biti, osim eventualno na predsjedničkim izborima. Tu svi čekamo, napeti kao puška, što će odlučiti gospodin Milanović i hoće li se kandidirati.”

Dok vladajući HDZ analizira i traži krivca za podbačaj na europskim izbora, mira nema niti u Amsterdamskoj koaliciji. Pojavila su se nagađanja da bi politička sedmorka mogla postati šestorka jer Hrvatska stranka umirovljenika, navodno, pregovara sa SDP-om. Razgovarali smo sa šefom HSU-a Silvanom Hreljom.

“Moram priznati da se od ničega napravila frka, kao i uvijek. Nisam ni s kime razgovarao. Telefonski sam čestitao Bernardiću i rekli smo da ćemo drugi tjedan popiti kavu. To je sve, nema ništa više od toga”, rekao nam je Hrelja.

Koalicija nije uklesana u kamen – ona se sklapa od izbora do izbora, a HSU je tek pridruženi član Amsterdamske, objasnio nam je Hrelja. Amsterdamsku koaliciju nagađanja ne brinu. Evo što je za Media servis rekao čelnik HSS-a Krešo Beljak.

“Mi smo imali određeni dogovor i ja se nadam da taj dogovor i dalje vrijedi. Taj dogovor je podrazumijeva zajednički izlazak na europske izbore, na predsjedničke izbore i na parlamentarne izbore. Ako netko misli da može drugačije, sretan mu put! Ali, ja mislim da ključne stranke Amsterdamske koalicije i dalje ostaju zajedno. Imaju drugih umirovljeničkih stranka, nije HSU jedina, oni jedu najjači i bilo bi mi drago da ostanu. Ako ne, doći će netko drugi”, objasnio je Beljak.

Šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš potvrdila nam je da je koalicija potpisana jedino vezano uz europske izbore.

“Mi ćemo se ovaj tjedan vidjeti i ako netko vidi svoju mogućnost sudjelovanja u sljedećim izborima u nekoj drugoj opciji, mi smo apsolutno liberalnih opredijeljenja i ne vidim tu nikakav problem”, rekla je Mrak Taritaš.

Komentiraj