BOŽINOVIĆ O NAPADU TORCIDE: Policija nije kriva – bili su ugroženi životi policajaca

“To što se dogodilo je za svaku osudu i apsolutno je neprihvatljiva svaka vrsta nasilja. Kao ministru unutarnjih poslova potpuno mi je neprihvatljivo nasilje koje se vrši nad policijskim službenicima koji su tu da zaštite mir”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović o napadu Torcide na policiju.

“Znamo da je bila utakmica visokog rizika, ali to nije visoki rizik zbog policije. Policija je tu da rizik smanji. Obavili su sve što je bilo planirano u operativno-taktičkom postupanju, ali bila je izložena huliganskom napadu na koji su odgovorili poštujući pravila struke i u skladu sa zakonom. To će raditi i ubuduće”, poručio je Božinović, kako javlja N1.

Istaknuo je da policija ne može biti nadomjestak za lošu komunikaciju između klubova.

“Nasilje na sportskim natjecanjima, moramo svi osvijestiti da je to širi društveni problem. To nije jedina utakmica, znamo da imamo još dvije utakmice u idućim danima. Pozivam sve da se spuste tenzije i da se svi pripremimo kako bi to proteklo na zadovoljstvo gledatelja i svih koji će boraviti tih dana u Splitu. Razgovarao sam s vrhom policije i ljudima iz nogometa, moja poruka je da policija ne može nadomjestiti lošu komunikaciju koja postoji između klubova. Oni su organizatori, moraju se dogovarati između sebe i povratiti povjerenje. Organizatori moraju bolje surađivati. Policija će biti od svake pomoći, ako treba mi ćemo i inicirati takve razgovore kako bi sjeli svi za stol”, kazao je Božinović navodeći da to nisu nepremostivi problemi te da se mogu riješiti dogovorom.

“Nikome ne može biti u cilju da o nogometu nema niti retka, nego svi govore o onome što se dogodilo. I treba govoriti jer su bili ugroženi životi policajaca, ali, ponavljam, treba razgovarati. Ne može se razgovarati preko nišana, a pogotovo se neće razgovarati na način da policija zauzima sve medije. Pozdravljam sve što sam čuo u javnom prostoru – napad na policijskog službenika nema nikakvog opravdanja, to je kažnjivo djelo i tako će biti tretirano. Međutim, mora se poraditi na prevenciji”, kazao je.