BOŽINOVIĆ O INCIDENTU NA GRANICI: EU parlamentarci su htjeli nezakonito prijeći granicu

Načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirali su incident koji se dogodio jučer, 30. siječnja 2021. godine, prilikom posjeta izaslanstva talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu i skupine talijanskih novinara na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Ovo je još jedna u nizu provokacija, rekao bih, vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju ustavnih i zakonskih zadaća, a to je zaštita državne granice. Pritom više puta, ne znam ni sam koliko, posljednjih godina smo jasno i javno govorili da pri postupanju hrvatska policija postupa u skladu sa zakonima, no to nekima očito nije dovoljno i pokušavaju na svaki način dokazati, što ne mogu, da hrvatska policija postupa suprotno tome”, rekao je kako prenosi N1 Davor Božinović i nastavio:

“Nema države u svijetu koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko, bez dokumenata, da se lažno predstavlja i da pokušava ući ondje gdje ulaz nije dopušten. A prijelaz nije dopušten izvan područja graničnog prijelaza. Čemu onda granični prijelazi među državama ako netko ima ili se poziva na pravo ulaska preko šuma, rijeka i sl?”

“Ne znam kako ćemo objasnti hrvatske političare koji su danas osudili postupanje hrvatse policije, a tu prvenstveno mislim na SDP, njegovog predsjednika, koji nikad nisu uzeli u obranu hrvatsku policiju i težinu posla s kojom se nosi u zaštiti državne granice…. Oni iz svojih fotelja brane nekakve kolege, hrvatske europarlamentarce, koji su nas htjeli zaobići iako im je unaprijed rečeno da se ne može ilegalno ući u Hrvatsku, oglušili su se na to i sad nas napadaju. To ne mogu razumjeti.”

“Policija je zaustavila tu grupu na 200 metara od granice i rekli su im da ne mogu nezakonito prijeći granicu. Sedam policajaca ih je zaustavilo i preprječilo im put. Oni su u svom razgovoru s našim policajcima pokušali argumentirati svoj prolazak. U tom trenutku su i migranti željeli prijeći granicu. Ponudili smo im da gledaju granicu na nekom drugom mjestu i oni su to odbili. Potom su otišli dalje”, rekao je Zoran Ničeno.

Rekao je i kako je čuo da migrantima netko savjetuje da se namažu sirupom koje izgleda kao krv. “Čuli smo migrante da ih netko savjetuje, primjerice da se dijete namaže sirupom od višnje, da to izgleda kao krv i da Udruge to plasiraju u javnost kako bi se policija diskreditirala”, kazao je. Osvrnuo se na talijansku delegaciju. “Spriječili smo ih da prekrše zakone, kao što je nezakonit prelazak granice”, kazao je.