BOŽIĆNICA: Hoćemo 100 eura božićnice za sve umirovljenike

Uoči Božićnih blagdana, Hrvatska stranka umirovljenika održala je konferenciju za medije na kojoj je predstavila svoj zahtjev za isplatu božićnica svim umirovljenicima, osim onih koji su mirovinu stekli kao saborski zastupnici ili članovi Vlade.

Izvor: Media servis

Neke jedinice lokalne samouprave isplaćuju božićnicu umirovljenicima, a iznos varira od 100 do 4000 kuna. No, prema mišljenju predsjednika HSU-a Veselku Gabričeviću božićnice trebaju biti riješene za razini države što je i njihov prijedlog:

“Mi mislimo da svaki umirovljenik treba dobiti božićnicu bez obzira koja je visina njegove mirovine. Mi tražimo da svi umirovljenici u Hrvatskoj dobiju božićnicu od 100 eura ili 750 kuna. To bi, prema sadašnjim izračunima, iznosilo oko 900 milijuna kuna ili negdje oko 115 milijuna eura.”

Tvrdi ako zaposlenici i službenici od države mogu dobiti 1750 kuna božićnice, onda mogu i umirovljenici dobiti 750 kuna. Na pitanje od kuda novac za umirovljenike Gabričević nudi jednostavan odgovor.

“Novca u ovoj državi ima, međutim, da li se taj novac pravilno raspoređuje? Gdje nam ide korupcija, gdje je siva ekonomija, koliko novca odlazi u vjetar? Tu su veliki problemi. Mi smo svi svjedoci da je nedavno u INA-i opljačkano milijarda kuna, ovih 900 milijuna je manje od jedne pljačke koja se dogodila u INA-i. Prema tome, negdje novca tog ima ali je pitanje kako se upravlja i raspoređuje taj novac.”

Također, Gabričević je naglasio kako se za božićnicu za umirovljenike, kao stranka, bore već više od deset godina.

“Prvi prijedlog je još 2006. godine HSU u saborsku proceduru je naš saborski zastupnik Silvano Hrelja uputio nacrt prijedloga zakona za božićnice. Od 2006. godine do danas zapravo nije napravljeno ništa. Sve one Vlade koje su prošle, prohujale od 2006. do danas uvijek su se oglušile o taj zahtjev.”

Također, Gabričević je rekao kako su obavjestili Vladu o ovom prijedlogu. “Mi smo s ovim već prije nekoliko mjeseci upoznali Vladu. Naime, HSU je donio 19 mjera za poboljšanje stanja umirovljenika. Svih 19 mjera prezentirali smo predsjedniku Vlade, njegovim pomoćnicima, našem resornom ministru i taj naš prijedlog i sav naš materijal nalazi se u Vladi RH.”

Naveo je kako bi država trebala taj zakon donijeti što prije jer umirovljenici nisu u dobroj socio-ekonomskoj poziciji. Naime, prosječna mirovina danas iznosi ispod 36% prosječne plaće što je pad u odnosu na 2006. kada je iznosila 42,6%. Iako mirovine rastu, realno, one su sve manje pa su i umirovljenici u sve težem položaju.

“Kategorija ljudi koja najteže žive da i oni osjete ovo blagdansko vrijeme, blagodati Božića, čari adventa. Zapravo, da ne budu isključeni iz svega toga. Nažalost, velika većina umirovljenika živi u zoni siromaštva.”

Gabričević naglašava kako ne namjeravaju odustati od ovog zahtjeva iako sumnja da će se ove godine po tom pitanju išta poduzeti.