BOŽICA ŽILIĆ: Odgojiteljice i spremačice padaju s nogu, rade 10 do 12 sati – Fuchs šuti

Mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ne funkcioniraju u dječjim vrtićima. Odgojitelji i spremačice rade po deset do 12 sati i padaju od iznemoglosti, upozorila je na konferenciji za novinare Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Zato sindikat traži dodatno zapošljavanje odgojitelja i spremačica te mogućnost da spremačice borave u prostorima s djecom, kao i da se odgojiteljima omoguće dežurstva u barem dvije skupine djece.

“Tražimo rješavanje pod hitno. Ako do toga ne dođe, pozvat ću svakog radnika u vrtićima da prekine rad jer to je njegovo pravo”, poručila je Žilić.

Uputio je sindikat i dopis Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku da se nađe rješenje za predškolske ustanove, a odgovor očekuju do ponedjeljka, za kada su najavili i konferenciju za novinare ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najkritičniji je problem što se skupine djece ne smiju miješati, nema zajedničkih dežurstava odgojitelja, a spremačice ne smiju ulaziti u prostore gdje borave odgojitelji s djecom. Očekuju da ih se ozbiljno shvati i da do ponedjeljka epidemiolozi pronađu rješenja.

Žilić je upozorila i kako ne funkcionira socijalni dijalog s resornim ministarstvom te poručila Fuchsu da neće dopustiti daljnje ignoriranje i marginaliziranje djelatnosti predškolskog odgoja i daljnje iscrpljivanje radnika. “Prije mjesec dana obratili smo se Fuchsu i zatražili prijam, no nismo dobili odgovor”, upozorila je Žilić.

Problemi u vrtićima i jaslicama, kaže, postoje na području cijele Hrvatske, no najteže je u velikim gradovima, u kojima su i dječje grupe najveće. Zbog epidemije velik je broj zaposlenih u samoizolaciji, a uoči sezone viroza i gripe očekuju daljnji porast bolovanja i povećanje pritiska na radnike koji odrađuju dodatni posao.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, poručio je ministrima Fuchsu i Božinoviću da prilagode rad u predškolskim ustanovama na korist djece i zaposlenika te pozvao osnivače predškolskih ustanova da dodatno zaposle odgojiteljice i čistačice kako bi se epidemiološke mjere mogle provesti na propisani način.

Komentiraj