BORIS RAŠETA: Izloženi smo valu klerikalizacije – sve se podvrgava imperativima Kaptola

boris rašeta

Novinar 24 sata, Boris Rašeta, je u Novom danu za N1 televiziju analizirao pisanje dnevnih novina.

Dotaknuo se i smjena u policiji nakon bizarne pljačke policije. Rašeta, kako piše N1, kaže da se ona “neobično poklopila s neostvarenom željom HDZ-a te da izaziva pitanja” .

“Stalno saznajemo neke šokantne detalje – prvo da je policija tako čuvala vrijednosti zadnjih 12 godina, pa da je pljačka bila prije 20 dana”, navodi on. Ipak, izlaženje s hipotezama je nezahvalno.

“Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić raspolaže činjencama za koje još nije vrijeme. Vrlo je neobično da tih pet – šest ljudi bude opterećeno događajem koji je sistemski rizik već duže od jednog desetljeća”, kazao je Rašeta.

Upitan je i za komentar izjava potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka o tome da je Orepić na vlastitoj koži morao učiti o političkim greškama.

“Između Karamarka i Orepića postoje dugo vremena natezanja; Orepić se voli miješati u svoj posao, pokazuje vidnu samostalnost. Ovo je viša sila, nije mogao utjacati na nju. Meni je zanimljivija Karamarkova izjava da je trebalo smijeniti ljude iz prethodnog sustava. Naime, došlo je do smjene stranaka na vlasti, ali ne sustava…”, kaže Rašeta.

Komentirao je i izglasavanje plenuma Filozofskog fakulteta protiv potpisivanja ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

“Zadnjih nekoliko mjeseci izloženi smo valu klerikalizacije kakav unazad zadnjih 100 godina nije viđen u Hrvatskoj – počevši od medija, a tu je i obrazovni sustav, sve se podvrgava imperativima Kaptola. Tu se infiltrira vrsta klerikalizma koja nam dolazi iz podneblja SAD-a, poput Judith Reisman i udruge U ime obitelji, koja baštini te klerikalne tradicije”, navodi Rašeta.

Pomalja se strašan rascjep na dvije političke skupine koje ne dijele nazor, uvjerenja, ni religiju.

“Sudeći po atmosferi zagrijanosti mladeži taj sukob neće biti tako lako riješiti. Spajanje ta dva fakulteta ne može se odviti bez velikih problema”, kaže Rašeta.

Komentiraj