BORIS PODOBNIK: Država mora spasiti male benzinske pumpe

Dr.sc. Boris Podobnik, član Ekonomskog savjeta Udruge Glas poduzetnika, javio se sa zanimljivom idejom kako Vlada može pomoći malim benzinskim pumpama.

Ovo je njegova objava na Facebooku koju donosimo u cijelosti:

TRŽIŠTE SVIMA,A NE SAMO NEKIMA. VLADA MORA BRINITI I O PODUZETNICIMA, A NE SAMO GRAĐANIMA.

Reforma gdje će vlada brinuti ne samo o građanima, kupcima, već i o gospodarstvu, poduzetnicima, nam treba odmah, sad. I baš sutra naša Vlada ima šansu napraviti tu radikalnu promjenu.

A baš ova Vlada uvela je socijalizam za maloprodaju goriva smanjujući marže sa u prosjeku 1.6 kuna na samo 0.75 kuna po litri. Efektivno je to i manje, oko 40 lipa po litri gdje oko pola od toga ide bankama. I ta cijena baš svima, od malih i srednje velikih pumpi pa do velikog Petrola nosi samo veliki gubitak. Zanimljivo, država je sebi sačuvala tržište jer ona osim fiksne trošarine ima i varijabilni dio s PDV-om. Dakle državi tržište, socijalizam privatnom sektoru, benzinskim pumpama.

A ima li smisla da u kriznim vremenima cijeli teret krize nosi samo jedan sektor, sektor energije, kako bi saćuvao stabilnost svima otalima, građanima i drugim firmama? Nepošteno, nema smisla. Uostalom naši građani osim goriva i hrane, puno troše i na telekom usluge, pa kako onda Vlada nije uveli maksimalne cijene i za telekome? Možda sam im dao ideju.

Dakle ne može država imati ”ekstra profite” kroz trošarine i PDV, a da ta ista država jedan sektor industrije prisili stvarati gubitke kako bi drugi lakše podnijeli krizu. Naime, država je ta koja treba voditi socijalnu politiku, ne benzinske pumpe.

Na kraju, država mora spasiti male pumpe ukoliko želi sačuvati konkurentnost u opskrbi goriva, a to može jedino većim maržama za pumpe, što bi pratile manje trošarine koje idu državi, da pomogne i kupcima goriva kroz stabilnije cijene goriva.

Ukoliko baš ne vole model povećanja marži, Vlada može kao u vrijeme COVID-a subvencionirati plaće radnike na pumpama, recimo s 4000 kuna mjesečno.Postoji više načina da se pomogne pumpama, maloprodaji i u razgovoru s pumpašima, Vlada mora pronači način.

Mora naći jer nakon skoro dvije godine pandemije došao je rat, a on možda neće biti kratak, jer Rusija je ratovala (ratuje) 7 godina u Siriji, a čak i ako rat brzo stane doći če velika kriza zbog poremečaja u ekonomskim lancima opskrbe.