BORIS LALOVAC: Kako će oni koji su sami sebe i Vladu rušili sada reći da su ozbiljni?!

milanović, lalovac

Narodna koalicija predvođena SDP-om u Dubrovniku je predstavila program prometnog i infrastrukturnog razvoja Hrvatske.

Nudimo stabilnu vladu, fiskalnu stabilizaciju i porezne promjene koje će izravno pomoći građanima, poručio je Boris Lalovac. Branko Grčić najavio je oslobađanje poslodavaca od doprinosa za zapošljavanje starijih od 50 godina, a prvi adut na krajnjem jugu je Pelješki most.

‘‘Vrlo brzo kreće izgradnja Pelješkog mosta, jedan ogroman projekt za ovaj kraj izuzetno vrijedan. To je ono što smo mi odradili, pripremili i sada slijedi realizacija. Izgleda po svemu sudeći da je suđeno da ćemo mi biti i vlada koja će taj projekt i graditi i realizirati‘‘, rekao je Grčić.

Lalovac se oštro osvrnuo na nasljednike, vladu HDZ-a i Mosta.‘Kako će ti isti ljudi koji su zapravo doveli do nestabilne vlade, sami sebe su srušili, kako će oni tim istim investitorima reći da su sada oni ozbiljni. Evo, prije deset dana uopće nisu mogli izdati obveznice. Sad će reći, evo prije deset dana smo maknuli jednog predsjednika, doveli smo drugoga i to sve dobro funkcionira. Vjerujte, investitori se jako zanimaju za financiranje u Hrvatskoj i kako će to izgledati.

I sreća je što su izbori u devetom mjesecu, jer pitanje je ima li novaca do 12 mjeseca. Vjerojatno će biti za isplatu plaća i penzija, međutim nema za financiranje projekata. Znači, vrlo teško će vratiti povjerenje investitora nakon samo nekoliko mjeseci. A zamislite što bi se dogodilo u 2017. godini‘‘, dodao je bivši ministar financija.

Na primjeru rješavanja slučaja Franak za njegova mandata Lalovac je podsjetio da prošla vlada nije komunicirala s bankama i EK zbog čega je Hrvatska suočena s arbitražom.

‘Osam mjeseci nisu razgovarali ni sa kim. Kako misle prevaliti dug? Da li misle kao što je njihov bivši predsjednik govorio da će to platiti hrvatski građani? Ne. Vrlo jasno smo govorili da to moraju podnijeti banke, jer su špekulirale. Znali smo zaštititi hrvatske građane i vjerujte znat ćemo zaštititi hrvatsku državu. Nažalost, taj eskeperiment koji je bio nadam se da se neće ponoviti u sljedećoj godini‘‘, rekao je Lalovac.