BORCI IZ ČELIČANE: Naša je poruka – predaja nije opcija!

Nastavlja se ruska agresija na Ukrajinu. Nekoliko je desetaka poginulih u bombardiranju skloništa u regiji Lugansk. Istovremeno, svi su civili evakuirani iz čeličane Azovstal. U međuvremenu, Moskva obavlja posljednje pripreme za proslavu Dana pobjede.

Izvor: Media servis

U Ukrajini su se jutros u gotovo svim regijama oglasile sirene za zračnu opasnost. Strahuje se da je 60 ljudi poginulo u zračnom udaru na školu u regiji Lugansk, koja je služila kao sklonište civilima. Spasilačke službe i dalje tragaju za preživjelima. “Rusija je počinila ovaj brutalan ratni zločin neposredno prije Dana sjećanja i pomirenja konstantno ponavljajući tragediju Drugog svjetskog rata”, objavilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Ukrajinske snage povukle su se iz istočnog ukrajinskog grada Popasne, rekao je guverner regije Lugansk, potvrđujući ruska izvješća da je grad osvojen. Istodobno, Rusija je objavila da su njezine snage pogodile ukrajinski brod kod Odese te zrakoplov na istoku Ukrajine.

Dobre vijesti dolaze iz Mariupolja. Spašeno je gotovo 300 civila iz čeličane Azovstal, a sada rade na evakuaciji vojnika, ali i bolničara i ranjenih. Ukrajinski borci iz čeličane Azovstal održali su online konferenciju s koje su poručili da će pružati otpor ruskoj vojsci dokle god su živi. Poručnik Ilija Samolenko:

“Svi se pouzdaju u nas. Predaja nije opcija. Mi smo simbol ukrajinskog otpora.”

Na dan kad Europa slavi Dan pobjede nad nacizmom, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je crno-bijeli video u razorenoj Borodjanki. Usporedio je ukrajinsku borbu protiv ruske invazije s borbom protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu.

“Desetljećima nakon Drugog svjetskog rata, u Ukrajinu se vratio mrak. Zlo se vratilo. Opet! Pod drugim parolama, ali u istu svrhu. U Ukrajini je organizirana krvava rekonstrukcija nacizma. Fanatično ponavljanje ovog režima.”

U Moskvi se obavljaju zadnje pripreme za sutrašnju paradu proslave Dana pobjede. Crvenim trgom marširat će 10 tisuća vojnika, a pokazat će se i brojna vojna oprema. Neki strahuju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin tamo mogao objaviti dodatno pojačavanje ofenzive na Ukrajinu, no Kremlj takve navode – opovrgava. Uoči obilježavanja Dana pobjede Putin se je obratio Rusima, ali i Ukrajincima “Danas se naši vojnici, kao i njihovi preci, bore rame uz rame za oslobođenje svoje domovine od nacističke prljavštine, uvjereni da će, kao i 1945., pobjeda biti naša”, poručio je.

Na dan kada se tradicionalno u Europi obilježava završetak Drugog svjetskog rata i oslobođenje Europe od nacističkih snaga, čelnici skupine G7 sudjelovat će na videokonferenciji s ukrajinskim predsjednikom. Prema nekim izvješćima američki predsjednik Joe Biden mogao bi pokrenuti pitanje dodatnih sankcija protiv Rusije. Prije sastanka čelnika skupine 7 najsnažnijih gospodarstava, Velika Britanija je najavila i obećala da će osigurati dodatnih 1,3 milijarde funti vojne potpore i pomoći Ukrajini.