BORBA ZAGREBA PROTIV KORUPCIJE: Nakon vodiča u planu je i telefonska linija

vodič korupcija

Džepni vodič za suzbijanje korupcije, koji je izdao zagrebački Gradski kontrolni ured, podigao je mnogo prašine, ali za njega su sada pokazali zanimanje Osijek i Krapina.

Na ideju da se napišu savjeti za kolege u Gradskoj skupštini, gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu došao je pročelnik Gradskog kontrolnog ureda Mirko Herak. U njemu je zbir uputa o tome kako prepoznati mito, korupciju, nepotizam ili sukob interesa i kako na sve reagirati. Napisale su ga službenice ureda Marija Štefanac i Ivana Zovko.

Pročelnik je vidio bečki vodič i to mu je dalo ideju, a za Večernji list o svemu kaže:

„Bečki je vodič, prilagođen njihovu društvu, formatom i sadržajem drukčiji od našeg. Direktor bečke uprave izrazio je veliko zadovoljstvo uspjehom telefonske linije koju su uveli za prijave građana, no u nas to još nije zaživjelo, iako smatram da bi bilo jako korisno.“

Ideja je da liniju pod kontrolom drže predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva, na čijem je čelu sada gradski zastupnik i šef gradskog HDZ-a Andrija Mikulić, te osoba zadužena za nepravilnosti u gradskoj upravi, sadašnja savjetnica gradonačelnika Andrea Šulentić. (m. v.)