BORBA ZA OPSTANAK: Hoće li zagrebački ugostitelji ostati bez terasa? – evo odgovora gradonačelnika

Hoće li zagrebački ugostitelji izgubiti pravo na terase dodijeljene tijekom pandemije, prodaje li se Gradska plinara u cijelosti i hoće li za svu djecu biti dovoljno mjesta u vrtićima, samo su neka od pitanja na koje je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim suradnicima dao odgovor.

Izvor: Media servis

No, umjesto u Gradskom poglavarstvu to su ovoga puta učinili iz Novoga Zagreba, gdje su otvorili novouređeni Odjel za oboljele od demencije u Domu za starije osobe Sveta Ana.

Iako su se prije nešto manje od dva tjedna sastali s gradskom vlasti, zagrebačkim ugostiteljima nisu posve jasna nova pravila vezana uz njihove terase, parkirna mjesta zbog kojih su ih neki već i izgubili.

Tvrde da se kriteriji donose individualno. Tomašević je demantirao tu tvrdnju i poručio da su našli rješenje kojim će svi biti zadovoljni.

‘‘Znate da su Covid terase nešto što smo i dalje produžili. Razumijemo cijelu epidemiološku situaciju koja utječe na posao ugostitelja. Ima dosta stvari koje smo se dogovorili da ćemo postepeno rješavati. Isto tako vjerujem da će stati ova pandemija i da će ugostitelji onda stati više na noge‘‘.

Prodaje li se Gradska plinara ili ne? Pitanje je koje se još razmatra. Koalicijski partner Možemo, SDP, predložio je da se razmotri prodaja samo Gradske plinare opskrba, a ne Gradske plinare kao cjelovitog objekta.

Tomašević o toj temi kaže: ‘‘Sve opcije su otvorene. Radi se priprema za dubinsku analizu koja će biti gotova negdje u svibnju. Nakon toga ćemo sjesti s koalicijskim partnerima i vidjeti koje su najbolje i najlošije opcije u ovoj situaciji u kojoj je Plinara. Ono što je nama i meni prioritet je da ne dozvolim da se bilo kako ugrozi cijeli Zagrebački Holding‘‘.

Bliži se rok ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, bar u obliku u kojem je dosad bila. Tako će od 1. svibnja jedan dio korisnika primati naknadu u smanjenom iznosu, dok će ga drugi dio koji je koriste više od sedam godina izgubiti. Što će biti s onom djecom roditelja koji ne prihvate novu odluku i ima li dovoljno mjesta u vrtićima pojasnila je dogradonačelnica Danijela Dolenec.

‘‘Kada smo donosili ovu odluku, na Gradskoj sjednici bio je i proračun Grada Zagreba u kojem smo izdvojili sredstva za interventnu mjeru kojom možemo pokušati u kratkom roku proširiti kapacitete vrtića i to je glavni fokus Grada Zagreba, tako smo i najavljivali. Ono što sada mogu potvrditi je da trenutno u gradskim vrtićima ima oko 380 slobodnih mjesta‘‘.