BORBA PROTIV KORUPCIJE: Glavna europska tužiteljica u Zagrebu zapošljava nove ljude

Od njezina ureda u Hrvatskoj strepe mnogi. A nije ni čudo, jer samo nekoliko mjeseci nakon što su počeli s radom, otvorene su istrage koje su do tada stajale u ladici, uhićeni bivši ministri, procesuirani gradonačelnici, ljudi na čelu institucija koje se bave fondovima Europske unije…

Laura Codruța Kövesi uvjerava da tu nije kraj. U odgovoru na pitanje kako je zadovoljna rezultatima nakon gotovo godinu i pol, odgovara:

“Kao prvo, zadovoljni smo jer smo počeli. Proces usvajanja uredbe o EPPO-u bio je dug. Dakle, započeli smo s radom i nakon godinu i pol mogu reći da smo već dokazali kako smo učinkoviti. Zaprimili smo više od 4000 prijava o kaznenim djelima, pokrenuli smo više od 1200 istraga i zaplijenili smo 250 milijuna eura. Dakle, pet puta više od svoga proračuna. Naš proračun iznosi 44 milijuna eura, a zaplijenili smo 250 milijuna. Dakle, za svaki uloženi euro dobili ste pet eura. Zašto je to važno? Zato što to nije novac koji ide u proračun EU-a, nego u nacionalne proračune. Dakle, uz EPPO bolje štitimo proračun EU-a i, dakako, novac europskih građana, a time i Hrvata kao europskim građana”, rekla je Kövesi u razgovoru za N1.

Vaš je Ured vrlo popularan ovdje u Hrvatskoj, što ne čudi jer nakon samo nekoliko mjeseci od početka svog rada već ste imali istaknute predmete s dvoje bivših ministara, dva bivša gradonačelnika… Kako ste zadovoljni radom svog zagrebačkog tima?

“Vrlo sam zadovoljna. Mislim da u Zagrebu imamo odličan tim. Naši delegirani europski tužitelji veoma su profesionalni i hrabri…”

A sad imate dovoljno tužitelja, dva više. “Ne nužno, imamo europsku tužiteljicu Tamaru Laptoš, radi u Luxembourgu i nadzire europske tužitelje, zajedno čine vrlo dobar tim, vrlo sam zadovoljna njihovim radom u Hrvatskoj. Ali broj se predmeta povećao u posljednjih godinu dana pa mislim da trebamo više resursa, trebat ćemo više tužitelja. Ali nužno su nam potrebni posebni policijski službenici specijalizirani za financijske istrage koji bi radili na predmetima EPPO-a”.

Znamo da ste razgovarali s predstavnicima vlasti u Hrvatskoj. Hoćete li dobiti ono što ste tražili, ono što trebate i u kojem vremenskom okviru?

“Jučer sam razgovarala s Ravnateljstvom policije, rekli su će riješiti ovo pitanje. Nemam razloga ne vjerovati im. Koliko sam shvatila, u tijeku je organizacijski proces, zadužit će neke policijske službenike da rade za EPPO, što je veoma dobro”.

Imat ćete specijalizirane timove do kraja godine? “Da”.

“Koja je vaša poruka hrvatskim građanima? Ovdje u Hrvatskoj često ne shvaćaju da su institucije EU-a i naše institucije. Dakle, koja je vaša poruka hrvatskim građanima i možete li ih možda pozvati da vašem Uredu izravno prijave sve što smatraju sumnjivim u vezi s fondovima EU-a u svom svakodnevnom radu?

Mi nismo stranci, nismo inozemna institucija. Jedan smo ured koji djeluje u 22 države članice, uključujući Hrvatsku. Imamo hrvatske tužitelje, govore hrvatski. Idemo pred hrvatske suce, sudove, surađujemo s hrvatskom policijom. Dakle, ovdje smo kako bismo ih zaštitili, oni su europski građani, štitimo novac EU-a, što znači da štitimo proračun Hrvata, novac Hrvata i, u konačnici, Hrvate kao europske građane. Ako imate informacije o kaznenim djelima, prijevarama koje spadaju pod nadležnost EPPO-a, obratite nam se, jer naš je glavni cilj zadobiti povjerenje građana, uključujući Hrvate, a ako budu imali povjerenja u naš rad, znači da obavljamo veoma dobar posao. Tu smo kako bismo radili za njih, zaštitili ih i obavljali svoje dužnosti”, zaključila je za N1 Kövesi.