BORBA JE POČELA: Stranci treba čelnik koji je neće voditi iz Bruxellesa, već iz Zagreba – kaže Ostojić

ranko ostojić

Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova, najavio je da će se kandidirati za čelno mjesto SDP-a, a u intervjuu za HRT rekao je i neke pojedinosti.

Ostojić kaže da stranci treba čelnik koji je neće voditi iz Bruxellesa već iz Zagreba te osoba koja će uspjeti stabilizirati stranku. Spreman je za najteže bitke. “Osoba koja je ginula za ovu stranku, pa čak i doslovno, ima pravo biti kandidat. Hoće li me članstvo poduprijeti, to će oni odlučiti”, rekao je za HRT.

“Ovo nisu laka vremena za SDP, i s tim se moramo suočiti. Naša su očekivanja bila velika i žao mi je da smo ostali razočarani”, rekao je Ostojić. Naglasio je da nema tabora u SDP-u, da bilo koji član stranke može dati svoj glas onome koga preferira. Nema tu zamjeranja”.

O povratku Aleksandre Kolarić, koja je također najavila kandidaturu za predsjednicu SDP-a, odlučuje njezina matična organizacija, rekao je, a službeni kandidati znat će se tek kada Glavni odbor raspiše izbore.

Svojim suparnicima na unutarstranačkim izborima poručio je da neće pristati na prljavu kampanju. “Pozivam sve da misle na SDP, da shvate da bi naše eventualno sukobljavanje izazvalo dodatne raskole, a SDP-u raskol ne treba.”

Što se odgovornosti za neuspjeh na izborima tiče, Ostojić je rekao da su u statutu SDP-a odavno utvrđeni demokratski standardi kada se odgovara za izborni neuspjeh. Najkasnije u roku od 150 dana od svih izbora svako rukovodstvo koje je vodilo izbornu kampanju ide na test. Na inzistiranje novinarke o osobnoj odgovornosti zbog gubitka izbora, rekao je da se može posuti pepelom, ali da treba pustiti članove da sami odluče je li on čovjek koji može ujediniti stranku. “Mi ne možemo dopustiti da koalicija HDZ-a i Mosta radi što želi, trebamo stvoriti snagu kao oporba, biti stožerna stranka ljevice”, rekao je.