BOMBE NA KIJEV: Ukrajina odbila ultimatum za predaju Mariupolja

Ukrajinska strana odbila je ultimatum za predaju Mariupolja, a dok iz regije Sumi stiže vijest o curenju amonijaka iz tvornice, Zelenski podržava pregovore u Jeruzalemu, a broj raseljenih u ratu dosegnuo je 10 milijuna ljudi.

Izvor: Media servis

Ukrajina je odbila ruski ultimatum da do 5 sati ujutro po lokalnom vremenu za preda grad Mariupolj u kojem se vode žestoke borbe za svaki dio.

Ruske vlasti ponudile su siguran izlazak civilima ako ukrajinska strana dostavi pisani pristanak na predaju. Ruski časnici poručili su da će lokalne vlasti podvrgnuti vojnom sudu ne pristanu li na ruske uvjete, što je ukrajinske strana odbila.

O Mariupolju je u novom obraćanju govorio ukrajinski predsjednik Zelenski.

“Blokada Mariupolja u povijesti će ostati zapamćena kao ratni zločin. To što su okupatori učinili od mirnog mjesta užaš je koji će se pamtiti stoljećima.”

Zasad nije poznato kakvi će dalje biti koraci ruske strane nakon odbacivanja ultimatuma. Ukrajinski predsjednik Zelenski je, nakon obraćanja izraelskom parlamentu, pohvalio napore izraelskog premijera Naftali Bennetta za posredovanjem u traženju pregovora i smatra da je Jeruzalem pravo mjesto za početak pregovora na visokoj razini.

Za to vrijeme četiri osobe ubijene su u nočašnjim granatiranjima Kijeva. Vlasti su upozorile građane grada Novoselitsja na istoku da se evakuiraju ako su blizu tvornice umjetnih gnojiva iz koje je navodno počeo puštati amonijak.

Grad se nalazi u regiji Sumy blizu istoimenog grada s 250 tisuća stanovnika. Ruske snage već su priopćile da je “ukrajiska strana minirala tvornicu s ciljem trovanja stanovnika regije Sumy”.

UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice priopćio je da je zbog rata u Ukrajini do sada domove napustilo 10 milijuna ljudi.