BOLJI PRIJEVOZ U ZAGREBU: ZET bogatiji za 45 novih autobusa

Predstavljeni su novi niskopodni autobusi ZET-a. Radi se o 45 autobusa od ukupno 65 koliko će ih na kraju biti isporučeno. Riječ je o projektu koji se sufinancira kroz drugi Poziv za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza, a koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Izvor: Media servis

Direktor ZET-a Marko Bogdanović zadovoljan je novim autobusima koji će podići kvalitetu usluge.

“Ovi autobusi opremljeni su najvišim standardima koji se koriste u javnom gradskom prijevozu kao što je i video nadzor kako bi putovanje bilo čim ugodnije i sigurnije za naše korisnike. Iznimnu pažnju smo posvetili naravno i najosjetljivijim korisničkim skupinama te su autobusi opremljeni i rampama za olakšani pristup vozilima osoba s invaliditetom.”

Očekuje se i dostava 20 zglobih autobusa do kraja godine čime će ovaj projekt biti završen. Nakon ove nabave u koju su uključeni autobusi na dizelski pogon Bogdanović najavljuje promjenu u tom segmentu.

“Daljnja nabavka vozili biti će usmjerena na vozila na alternativni pogon što je dodatna potvrda vizije ZET-a kao modernog i ekološko osvještenog prijevoznika te grada Zagreba kao ekološki osvještene metropole.”

Novi autobusi ne znače i povećanje voznog parka ZET-a već će zamijeniti postojeća, dotrajala vozila rekao je gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević koje je također zadovoljan nabavkom vozila, a posebnu koristi ovog projekta vidi u zaštiti okoliša.

“20 godina stari autobusi koji će sada, zahvaljujući ovom projektu, biti zamijenjeni s potpuno novim autobusima koji pripadaju dizelskom pogonu, međutim jesu zadnja tehnologija tog dizelskog pogona. I u tom smislu će doći do modernizacije i bolje zaštite okoliša u gradu Zagrebu jer će biti manje emisija, ne samo stakleničkih plinova, nego i dušikovih oksida, lebdećih čestica i sve drugo što onečišćuje kvalitetu zraka u gradu Zagrebu.”

Direktor ZET-a Bogdanović najavio je i nova zapošljavanja unutar gradske tvrtke.

“ZET je posljednjih mjeseci pokrenuo veći broj zapošljavanja novih vozača autobusa i tramvaja te natječaja za operativno- radna mjesta iz 22 različita strukovna područja. Primarno u području održavanja voznog parka i tramvajske infrastrukture s ciljem održivosti usluge javnog gradskog prijevoza te dodatnog podizanja njegove kvalitete.”

Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je kako je kroz ovaj projekt u cijeloj Hrvatskoj rezultirao nabavkom više od 90 novih autobusa a najavio je i potpisivanje novog projekta do kraja godine s gradom Zagrebom.
“Mislim da je to dobar posao, da će olakšati svima onima koji koriste javni gradski prijevoz, smanjiti gužve i povećati sigurnosti. Ono što nam preostaje napraviti do kraja godine, kroz mjesec dana, je potpisati ugovor za 20 novih niskopodnih tramvaja što ide iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost i to će biti 100% financiranje. Tako da mislim da dobro pratimo zajedno s gradom Zagrebom sve njihove potrebe.”