BOLJI DANI ZA NOVE UMIROVLJENIKE: Dobna granica vraćena na 65. godina, ali ima i još niz pogodnosti

Nakon mnogo buke u javnosti i prikupljenih potpisa za referendum, vladajući su popustili, pa je Sabor u hitnoj proceduri dobnu granicu za mirovinu vratio na 65. godinu života.

Ali dogodile su se još neke važne promjene. Tako sada bilo da radite na skeli kao građevinski radnik ili u uredu, da biste stekli uvjete za mirovinu, po novom zakonu dovoljno vam je doživjeti 65. godinu života.

U starosnu mirovinu može se s navršenih 65 godina, umjesto s dosadašnjih 67 godina života i 15 mirovinskog staža.

Dugogodišnji osiguranici, s minimalno 41. godinom staža, u starosnu mirovinu umjesto sa 61 godinom moći će sa 60.

Dob za odlazak u prijevremenu mirovinu sa 62 godine mijenja se u 60, a penalizacija s dosadašnjih 0,3 posto, po mjesecu ranijeg umirovljenja, pada na 0,2 posto.

“Mi zapravo nemamo uvjete čak niti raditi do 65. Nama je godine zdravog života u odnosu na one u Europi su za pola kraće nakon 65 godina starosti, mi živimo jedva pet godina zdravih nakon 65, europljani prosječno više od 10”, rekao je za Dnevnik.hr Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sindikati su u svojoj borbi uspjeli, ali poslodavci strahuju kako će nova pravila dovesti do sve manjeg broja radno aktivnog stanovništva.

Rad do 65, izračunala je država, imat će i nepovoljan efekt na proračun. Vlada se požalila da će zbog ovih promjena, u iduće dvije godine, morati osigurati dodatnih 127 milijuna kuna.