BOLJA BRIGA ZA DJECU: Država će financirati izgradnju 123 nova vrtića, dogradnju njih 98…

Predstavljajući rezultate poziva u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a riječ je o izgradnji, dogradnji, rekonstrukciji i opremanju predškolskih ustanova, premijer Andrej Plenković istaknuo je da je dodijeljeno 1,28 milijardi kuna.

Za izgradnju je namijenjeno 848,1 milijuna kuna, za dogradnju ili nadogradnju 364,9 milijuna kuna, za rekonstrukciju 58,8 milijuna kuna i za adaptaciju: 8,6 milijuna kuna. Projekte je prijavilo 126 općina, 76 gradova i jedna županija, a osigurani su dodatni kapaciteti za 17.036 djece.

Temeljem pristiglih i odobrenih prijava, država će financirati izgradnju 123 nova vrtića, dogradnju 98 vrtića, rekonstrukciju i opremanje postojećih 29 građevina druge namjene u cilju pretvaranja u vrtićke kapacitete te adaptirati i opremiti devet postojećih dječjih vrtića. Država će tako uložiti 1,22 milijarde kuna u ukupno 259 dječjih vrtića.

”Riječ je o širokom, gustom i intenzivnom ulaganju”, istaknuo je Plenković te je zahvalio nizu resora – poljoprivredi, mladih, graditeljstva, pored obrazovanja, na sudjelovanju u cijelom procesu.

”Želimo pomoći najmlađima da se od najranije dobi socijaliziraju i činimo dugoročno dobro od samoga temelja”, poručio je, između ostalog, premijer Andrej Plenković, kako javlja Dnevnik.hr.

Foto: Pexels.com

Sve općine i gradovi koji se u ovom pozivu nisu stigli prijaviti ili nisu uspješno prošli procjenu, imaju mogućnost prijave na drugi poziv koji će se objaviti do kraja ove godine.

”Ovo je jedno od najvećih ulaganja u predškolski odgoj”, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovana Fuchs.

Demografska obnova je strateški prioritet, a ulaganja u rani i predškolski odgoj imaju presudan doprinos, istaknuo je Plenković i podnoseći dan ranije u Saboru Godišnje izvješće o radu Vlade.

”Od 2017. uložili smo dvije milijarde kuna u gotovo 500 dječjih vrtića. Novim ulaganjima od milijarde i 220 milijuna kuna ukupan iznos će dosegnuti čak tri milijarde i 400 milijuna kuna ulaganja u dječje vrtiće. To je u povijesti ikada najveće ulaganje u predškolski odgoj. Na taj način želimo omogućiti kvalitetniji razvoj naše djece i olakšati život roditelja”, kazao je ranije Plenković, koji je najavio i da će država financirati po jedan obrok dnevno u svim osnovnim školama.

Međutim, problema je puno pa će u subotu u Zagrebu biti održan prosvjed predškolskih sindikata i udruga koji upozoravaju na preopterećenost i nedostatak odgojitelja, neprimjerene prostore, ugroženost sigurnosti i zdravlja djece, neujednačene plaće te nepoštivanje Državnog pedagoškog standarda.