BOLESTI HARAJU SVIJETOM: Groznica Lassa odnijela 101 život – prenose ju štakori

lassa

Centar za kontrolu bolesti u Nigeriji (NCDD) obavijestio je javnost je kako je Lassa od prošle godine, kada se pojavila epidemija, pa do danas odnijela ukupno 101 život.

Lassa groznica do sada je utvrđena kod 175 osoba u 19, od 36 okruga u Nigeriji, uključujući i glavni grad Abuju. Smrtni slučajevi su zabilježeni u 15 regija, kao i u glavnom gradu.

Budući je nekoliko stotina ljudi prijavilo da su bili u kontaktu s oboljelima, postoji bojazan da se epidemija širi. Svi za koje se sumnja da su zaraženi nalaze se na promatranju, a samo ih je u Lagosu više od petsto.

Jedna je bolnica u tom najvećem nigerijskom gradu stavljena u karantenu, a da su zaražene Lassom sumnja se u devedesetak osoba.

Vlasti, liječnici i drugo osoblje čine sve kako bi se spriječilo širenje bolesti, pa se moraju najbližoj ambulanti ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi javiti svi oni koji imaju povišenu temperaturu.

Valja napomenuti kako se groznica Lassa nalazi u istoj kategoriji bolesti kao i ebola, s tim da je manje opasna. Može se izliječiti ako se otkrije na vrijeme, a prenose je štakori. Zato i jesu najugroženiji oni koji imaju slabe sanitarne uvjete. Bolest najprije uzrokuje teška krvarenja, a potom i smrt. (p. m.)