BOJAN GLAVAŠEVIĆ: Bio bih bolji ministar od Hasanbegovića – on je Hrvatskoj nanio nemjerljivu štetu

Bojan Glavašević

Sa ‘istaknutim pripadnicima institucionalne i nezavisne kulturne scene i kreativnih industrija’ danas su razgovarali predstavnici Narodne koalicije. Ponešto o tome rekao je Bojan Glavašević, koji je gostovao na N1.

Upitan što je Zoran Milanović mislio kad je rekao da je to što radi ministar Hasanbegović “vojni marš”, Glavašević je rekao da bi to valjalo pitati MIlanovića, a da on može reći “da je Hasanbegović u svojem kratkom, ali predugačkom ministarskom mandatu Hrvatskoj nanio nemjerljivu štetu. Što u kontekstu kulture, a možda još i više našem međunarodnom ugledu. To je nešto što mi definitivno planiramo popraviti.”

Glavašević je rekao i da bi bio bolji ministar od Hasanbegovića i da “u to uopće nemam sumnje.” Ne zna je li kandidat za to mjesto, kaže. “Trebamo prvo dobiti izbore, a onda će netko, u ovom slučaju Zoran Milanović, odlučiti o tome.”

Na pitanje bi li vratio sredstva neprofitnim medijima, Glavašević je za N1 rekao:

“Ako pogledate program za kulturu Narodne koalicije vidjet ćete ključnu razliku našeg programa i programa HDZ-a. HDZ-ov program za kulturu je progam za kulturu Reicha, figurativno rečeno. Kultura jednako nacija, a nacija jednako kultura. I smješta kulturu direktno u institucije. Naš program za kulturu odiše pluralizmom, različitosti. Zalažemo se za depolitizaciju kulture, da se smanji na minimum ili makne politički utjecaj na javnu televiziju, poveća proračun ministarstva kulture, da se poveća finfancirinje i vratiti Vijeće za neprofitne medije.”