BLOKIRANI UMIROVLJENICI: Koliko ih dodatno pati pod ovrhama

Blokirane račune na dan 30. travnja imalo je 224.970 građana. Od ukupnog broja ovršenih računa manji dio odnosi se na mirovine. Kako ističu iz FINA-e najveći se dio duga građana odnosi na dug prema bankama kao vjerovnicima.

Kakva je situacija s umirovljenicima doznaje portal mirovina.hr, uz važnu napomenu HZMO-a. Osim broja ovrha nad mirovinama, saznali su i kolikom broju korisnika mirovina su isplaćena sredstva izuzeta od ovrhe na zaštićene račune.

Prije svega, važno je znati kako se podaci o ovrhama vode po broju ovrha provedenih na mirovinskim primanjima, i to na mjesečnoj i godišnjoj razini, a ne po broju korisnika na čijim se mirovinama provodi ovrha. Broj ovrha i broj korisnika prema tome ne mora uvijek biti jednak jer, kako su nam objasnili iz HZMO-a, na jednoj se mirovini mogu provesti dvije ovrhe.

Što se tiče samog broja ovrha na mirovinu, na mirovinama koje su isplaćene u svibnju je HZMO proveo ukupno 20.357 ovrha, dok su na zaštićene račune isplaćena sredstva izuzeta od ovrhe za 49.344 korisnika mirovina.

– Napominjemo da HZMO ne vodi podatke o broju umirovljenika nad kojima se provodi ovrha već broj ovrha na mirovinama te da se u nekim situacijama na jednoj mirovini mogu provesti dvije ovrhe. Stoga, brojka od 20.357 ovrha, ne znači ujedno i broj umirovljenika, rekli su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

HZMO nema uvid u očevidnik ovrha FINA-e

Na stranicama mirovinskog osiguranja je navedeno i kako HZMO nema uvid u očevidnik ovrha FINA-e i obrnuto pa njima nije poznato je li neko rješenje o ovrsi koje se nalazi u HZMO-u nalazi i u FINA-i.

– Korisnike mirovine kojima se provodi ustega na mirovini redovito se mjesečno obavještava o iznosima i vrsti ustega na obavijesti o mirovinskim primanjima, a korisnike koji su u sustavu e-građani HZMO obavještava svaki mjesec o vrsti ustege (ovrha, kredit, premija dopunskog zdravstvenog osiguranja i dr.), iznosu ustege i ovrhovoditelju/vjerovniku, piše na stranicama HZMO-a.