BLIŽI SE UVOĐENJE EURA: Hoće li inflacija dovesti do odgode?

Prvog siječnja 2023. godine kune bismo u svojim novčanicima trebali zamijeniti eurima. Dok iz Vlade i HNB-a ističu benefite uvođenja eura, inflacija stoji kao zrno sumnje je li sada pravo vrijeme za takav potez.

Izvor: Media servis

Uvođenje eura dublje će integrirati Hrvatsku u EU, a donijet će i korist za građane i gospodarstvo, sukus je izlaganja premijera Andreja Plenkovića na još jednom u nizu sastanaka Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute.

”Depoziti u eurima čine 76 posto ukupnih štednih i oročenih depozita u bankama, 47 posto kredita u kunama su s valutnom klauzulom u eurima, 53 posto robnog izvoza i 59 posto robnog uvoza obavljamo sa zemljama europodručja. To je sidro u kojem se hrvatsko gospodarstvo praktički već nalazi”.

Dvojno prikazivanje cijena kreće 5. rujna, a prikazivat će se na taj način do kraja iduće godine. Ministar financija Zdravko Marić naveo je izuzetke.

”Vrlo su aktualne proteklih mjeseci naše benzinske pumpe, pa sad recimo da na onim velikim stupovima ne inzistiramo da se još jedan stavi, to bi bio zaista značajni trošak. Ili recimo, kuponi za popuste, zabavne igre, igre na sreću, iznosi cijena zrakoplovnih karata i slično. Treća kategorija koja će biti izuzeta su oni gdje je već nešto otisnutno, biljezi, takse”…

Guverner HNB-a Boris Vujčić podsjetio je kako smo se suočili s dvije krize, s pandemijskom, a onda i ratom u Europi. Vujčić tvrdi: inflaciju neće izazvati uvođenje eura nego drugi razlozi.

”To će definitivno biti izazov-opet. Mi možemo reći da smo mala, otvorena ekonomija i da je većina inflacijskih pristisaka uvezena, prvenstveno kroz energiju i prehranu. Nakon što uđemo u eurozonu, tim izazovom ćemo se nastaviti baviti sa svim ostalim zemljama eurozone”.

Treba li odgoditi uvođenje eura zbog visoke inflacije, pitanje je koje se vrtilo i na saborskim hodnicima. Čelnik SDP-a Peđa Grbin i Mostova Marija Selak Raspudić.

”Nakon svega onoga što je napravljeno u ovom trenutku, bojim se da pitanje odgode više nije u našim rukama. Dugoročno gledano euro je nešto što je za Hrvatsku korisno, ali i to su uspjeli zeznuti”, rekao je Grbin.

”S obzirom da se inflaciju trenutno ne može pratiti, da ona možda raste i do neslućenih mjera, trebali bismo biti puno oprezniji s uvođenjem eura”, poručila je Selak Raspudić.

Provjerili smo i što misle građani.

”Inflacija je svake godine bez obzira je li se euro uveo ili ne, ali definitvno sam za uvesti euro”.

”Mislim da nije vrijeme da se uvodi euro niti ćemo bolje živjeti kad dođe euro. Ako se još više povećaju cijene, a plaće i mirovine ostanu na ovome nivou, onda smo u banani”.

”Ja sam za to, apsolutno jer smo mi europska zajednica i nema potrebe da bude drugačije”.

Pripreme za tiskanje novca već su počele. Karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica bit će simboli na našim eurokovanicama. A hoćemo li ih zaista početi koristiti u siječnju ili neki drugi mjesec, otvoreno je pitanje.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!