BLIŽI SE SPEKTAKL: Zagreb Open donosi vrhunski stolni tenis

ping pong, stolni tenis
Zagreb će od 24. do 28. svibnja ugostiti najbolje svjetske stolnotenisače. Peti po redu ITTF turnir challenge kategorije Zagreb Open ove godine će biti najjači dosad.

Kod stolnotenisača bit će osam igrač iz Top-a 20. Listu predvodi Chuang Chih Yuan iz Kineskog Tajpeha, šesti na svijetu, a tu su još Japanac Jun Mizutani (7.), Hongkonžanin Wong Chun Ting (9.), Potugalac Marcos Freitas (13.), Korejac Jung Youngsik (14.) Kod stolnotenisačica nastupit će šest igračica iz Top-a 20, a listu predvodi Ai Fukuhara (6.), Singapurka Feng Tianwei (7.), Japanka Ito Mima (10.) Zasad je prijavljeno 292 stolnotenisača i stolnotenisačica iz 50 zemalja svijeta.

“Prvo bih naglasio da turnir nije na račun poreznih obveznika. S obzirom na broj sudionika on donosi lijepu zaradu gradu i državi. Promjena od lani je ta da imamo novog sponzora u super tomboli koja će se održati u subotu u 15 sati uoči finalnih natjecanja. Nagradu je osigurala moćna korejska firma LG koja će za glavnu nagradu pokloniti televizor, a bit će tu još mnogobrojnih ostalih poklona. Izborili smo se da ulaz i ove godine bude besplatan. Naime, na ovakvim turnirima u svijetu cijene se kreću oko 12 eura. Kod nas će sve biti besplatno, a posljednjeg dana i parking će za sve posjetitelje biti besplatan”, istaknuo je predsjednik HSTS-a Zlatko Pospiš te riječ predao glavnom operativcu i direktoru HSTS-a Renati Čengiću:

“Očigledno je da smo prerasli sadašnju kategoriju turnira po svim kriterijima, jedino po čemu smo još Challenge kategorija je financijski dio. Nagradni fond je 35 tisuća američkih dolara. Cijela ideja turnira je bila da se naši mladi igrači promoviraju, ovaj turnir je naša perjanica s kojom želimo promovirati naš sport i donijeti što više na popularnosti. Moramo istaknuti da smo plasirani među deset zemalja na svijetu i to u konkurenciji od 124 države. Izuzetno dobar rezultat, na kojeg smo posebno ponosni pogotovo ako znamo da je stolni tenis jedan od najzahtjevnijih sportova za uspjeti. HSTS ima plan da se do 2018. godine osnuje nacionalni centar uz već pokrenute regionalne centre te da kroz njih osvajamo što više medalja. Pripreme za turnir su gotove, ako se nas pita već sutra možemo početi s turnirom.. Napomenuo bih da ćemo u nedjelju, 22. svibnja, biti prisutni u Avenue Mallu u Novom Zagrebu gdje će se održati promocija stolnog tenisa. Bit će prisutni naši reprezentativci koji će se u egzibicijskim mečevima družiti s građanima, bit će i neke nagradne igre”, kazao je Čengić.

Što se tiče hrvatskih predstavnika u turniru kod muških neće biti dva najjača igrača, Andreja Gaćine (21.) i Tan Ruiwua (90.), ali zato će priliku dobiti ostali reprezentativci poput Tomislava Pucara (152.) i Frane Kojića (156.). Obojica će startati u glavnom ždrijebu. Kod stolnotenisačica neće nastupiti najbolje rangirana Tian Yuan (131.), ali zato je u glavnom ždrijebu mlada nada Lea Rakovac (132.). Ukupno će nastupiti 38 hrvatskih stolnotenisača i stolnotenisačica.

Komentiraj