BLAGDANSKI TEROR: Kazne i do 30.000 kuna, ali petarde i dalje lete!

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Iako se pirotehnička sredstva smiju koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja, i ove godine udruga Prijatelji životinja primila je tijekom prosinca brojne dojave građana koji se žale na blagdanski teror petardama koji, osim ljudi, naročito pogađa životinje.

Glasna pucnjava i bučne eksplozije petardi “zabava” su koja rezultira prestravljenim i traumatiziranim, a ponekad i ozlijeđenim psima, mačkama, pticama i drugim kućnim i divljim životinjama. Osim što velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar, mnoge životinje pogođene petardom stradavaju od opeklina, ili pod kotačima automobila nakon što u panici i strahu pobjegnu.

– Još 2015. godine predali smo više od 15.000 potpisa za zabranu petardi te zatražili da se drastično postroži Zakon o eksplozivnim tvarima i potpuno zabrani prodaja i uporaba pirotehnike 2. i 3. razreda tijekom cijele godine. Zakon od srpnja ove godine donio je neke promjene nabolje. Pohvalno je što su uvedene kazne od 1000 do 3000 kuna za roditelje i skrbnike čija djeca bacaju petarde, te što su povećane kazne za nedopušteno korištenje pirotehničkih sredstava do 15 tisuća kuna. No kako je zbog lake dostupnosti i učestale zlouporabe pirotehničkih sredstava teško nadzirati provođenje zakonskih odredbi, i dalje se zalažemo za potpunu zabranu pirotehnike kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine, kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja, za Glas Slavonije.

U Italiji je još 2011. u više od 850 gradova i općina zabranjeno u silvestarskoj noći bacati petarde, a grad Collecchio u Parmi od 2016. godine dopušta samo tihe vatromete kako bi se spriječile traume pasa. Zabrane postoje i u drugim dijelovima Europe i svijeta.

Petarde nisu samo noćna mora za životinje nego izazivaju i djeci opasne ozljede kao što su unakaženost lica, gubitak sluha i vida, te teške ozljede prsta ili šake. Samo prošle godine nastradalo je više od 30 ljudi od čega su većina bila djeca. Glasna buka pri korištenju pirotehnike smeta maloj djeci, starijim osobama, kao i svim drugim građanima koji žele provesti blagdane i novogodišnje slavlje u sigurnosti. Posljedice su vidljive i u materijalnoj šteti i onečišćenju okoliša.

Prijatelji životinja podsjećaju i da novi Zakon o zaštiti životinja zabranjuje bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava na životinje. Propisana kazna iznosi od 10 do 30 tisuća kuna.