BIZARNA KRAĐA: Netko je u Trnavi ukrao čak dvije tone lješnjaka sa stabala!

lješnjaci 1

Takvu krađu Trnava, vinorodni kraj u kojem se nalazi okradena površina s lješnjacima, ne pamti. Nikomu nije jasno kako je netko neopaženo mogao u kratkom vremenu ukrasti 2.000 kilograma tako sitnog ploda kao što je lješnjak i netragom nestati.

O bizarnoj krađi dvije tone lješnjaka izvijestila je jučer i PU osječko-baranjska.

“Nepoznati je počinitelj, između 2. i 7. rujna, s poljoprivrednih površina u Trnavi ukrao više od dvije tisuće kilograma zrelog ploda lješnjaka. Krađom je 61-godišnjem vlasniku nastala materijalna šteta od više desetaka tisuća kuna. Policija traga za počiniteljem – stoji u kratkom priopćenju nakon čijeg se “puštanja u eter” vijest o nesvakidašnjoj krađi brzo proširila Trnavom, ali i Đakovštinom.

Jučer su Trnavčani u svom selu opazili i policiju, četiri policajca u civilnom autu, “kako idu prema Hrkanovcima”. Mještanima nije jasno kako se takva krađa mogla zbiti kada su u pitanju prometne lenije, a ne neko zabačeno mjesto. Ni vlasnik ljeskovca Mato Vračević (61) iz Đakova koji se uzgojem lješnjaka bavi devet godina.

“Lijepo mi je susjed znao govoriti: ‘Idi čuvaj lješnjake…Tko bi to rekao… Ne znam, da sam praznovjeran, rekao bih da su duhovi”, kaže Vračević za Glas Slavonije. “Nikada mi se takvo što nije dogodilo. Ukrali su samo istarski, ne i rimski lješnjak, koji imam na preostale dvije trećine površina. Da stvar bude bolja, istarski lješnjak raste u grozdovima i teško ispada, osobito kada nije suh, a u vrijeme krađe nije bio, pa je to veće pitanje kada su ga i kako uspjeli neopaženo otresti, pokupiti i zbrisati! Ma, to su stručnjaci koji ‘znaju posao’. Volio bih da ih uhvate da mi kažu kako se to bere – takvom brzinom i da te nitko ne vidi, a nakupiš dvije tone tako sitnog ploda! – kaže Vračević.

Uz sve to njiva s koje su pokradeni lješnjaci nalazi se u blizini ceste i 250 metara od susjednih Hrkanovaca i njihovih kuća. “Nije mi jasno, tom cestom idu auti… Ma, to je uhodana ekipa, to su profesionalci koji znaju što rade, nitko iz Trnave, Lapovaca, Perkovaca, garant! Očito to rade s mrežama, brzo otresu, pokupe i bris! Netko je, očito, pratio, pratio i rekao: ‘Sada je prilika!’” kaže Vračević, koji lješnjak uzgaja za poznatog kupca iz Orahovice. Kaže, njegov je urod ove godine dobro podnio mraz i vjetar, no ovu bizarnu krađu nije.