BIVŠA PREDSJEDNICA O PUTINU: Za mojih susreta s njim bio je normalan i pun poštovanja

Švedski dnevni list Dagens Nyheter objavio je jučer veliki intervju s bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u kojem je predstavljena kao potencijalna nasljednica glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Bivša predsjednica nije htjela komentirati pisanjenekih medija da bi mogla biti Stoltenbergova nasljednica, a razgovaralo se i o njenim susretima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rekla je i da je ona i prije upozoravala na moguću rusku invaziju Ukrajine. “Nažalost, upravo se to dogodilo. Ono što je Putin želio bilo je sasvim jasno vidljivo u njegovu političkom manifestu iz 2000. godine, u kojem se spominje obnova ekonomske moći i položaja Rusije u svijetu. Događaji u Gruziji i na Krimu kasnije su stavili do znanja što će se dogoditi”, rekla je Grabar Kitarović za Dagens Nyheter.

Kako piše Dagens Nyheter, bivša predsjednica je o Putinu rekla:  “Za mojih susreta s njim bio je normalan i pun poštovanja. Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, ali i regionalnoj situaciji u jugoistočnoj Europi. .. Bilo je područja u kojima se duboko nismo slagali, a to je uključivalo, naravno, proširenje NATO-a”, ispričala je Kolinda.

Rekla je i da su tijekom brojnih susreta satima znali razgovarati o nekim drugim temama poput sporta. Švedski je list podsjetio i da je naša bivša predsjednica tijekom posjeta Moskvi 2018. godine za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, uručila Putinu dres hrvatske reprezentacije s njegovim imenom.