BIVŠA PREDSJEDNICA IDE U KATAR: Objasnila zašto će navijati odjevena u narodnu nošnju

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru nosit će nošnju koja će u tkanju imati crvena i bijela polja, a kombinirat će je s koraljnom ogrlicom.

U posudionici kažu da nitko nikad nije tražio posudbu nošnje za neku utakmicu.

“Ova praksa da se građani odijevaju u narodne nošnje je dosta prisutna u našoj povijesti. Ako krenemo iz onog preporodnog doba, sam Ljudevit Gaj je nosio odjeću koja je bila krojena po uzoru na narodnu nošnju tzv. ilirsku surku”, pojašnjava ravnatelj Kulturnog centra Travno Josip Forjan.

Grabar-Kitarović u Dohu putuje 26. studenog. Za Dnevnik Nove TV objašnjava zašto je odlučila bodriti Vatrene u neobičnoj modnoj kombinaciji.

“Dress code na svečanoj platformi dopušta svečano odijelo ili traditional attire, odnosno narodnu nošnju. Inače, takvo je pravilo i u diplomaciji.

Narodna nošnja je jako prihvaćen način odijevanja u svečanim prigodama. Tako da ćete me vidjeti u tipičnim hrvatskim i crveno-bijelim kombinacijama odijela i nošnji ili njenim kombinacijama, što je i izvrsna promocija Hrvatske”, pojašnjava te savjetuje:

“Uostalom, why blend in when you can stand out? Ovo ide i za države i za pojedince”

Foto: Instagram