BITKA ZA ČISTI ZAGREB: Jeste li znali gdje završavaju žute vrećice s otpadom?!

Iz Zagrebačkog holdinga kažu kako mjesečno prikupe oko 1.100 tona ambalažne plastike. Velika većina toga prikupi se u žutim vrećicama.

Tek oko sedam tona otpadne plastične abmalaže prikupi se u reciklažnim dvorištima i mobilnim reciklažnim dvorištima.

Čistoća nema podatke o tome koliki udio prikupljenog otpada je pogodan za reciklažu, ali kažu, da se, teoretski, sva plastična ambalaža može reciklirati.

“Prema ugovoru sakupljena plastična ambalaža se predaje ovlaštenoj tvrtki koja je dužna gospodariti s otpadom u skladu sa zakonom”, kažu iz Holdinga za N1.

Što se događa s plastikom koju prikupe?

“Jedan dio plastike koji nastaje u proizvodnim procesima Čistoće, npr. stare posude za otpad izrađene od polietilena visoke gustoće prodajemo najboljem ponuditelju”, odgovaraju na naš upit iz Holdinga.

Prikupljenu plastiku, kažu iz Holdinga, prodaju tvrtki Stražaplastika d.o.o. (odnosno tvrtki DW Reusables Hum d.d. koja je u međuvremenu kupila tvrtku Stražaplastika d.o.o.) po cijeni od 2.000 kuna po toni.

Dio plastike koji je pogodan za reciklažu se i reciklira, ali ni to ne radi Čistoća, nego, kako kažu iz Holdinga, ovlaštene tvrtke.

“Niti Čistoća, niti bilo koja druga podružnica ili gradska tvrtka ne obavljaju djelatnost reciklaže otpadne plastike nego se ona predaje ovlaštenoj tvrtki koja je dužna gospodariti s otpadom u skladu sa zakonom”, kažu.