BISKUPI ODLUČILI: Zatvaraju se i crkve za redovite mise – novi režim za vjernike

Podijelite članak

Hrvatski biskupi donijeli su mjere koje stupaju na snagu u utorak, 18. ožujka 2020. i trajat će sve do drugačije odluke da bi se izbjeglo širenje koronavirusa i očuvalo zdravlje stanovništva.

Sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjeg. Svećenici slave svetu misu privatno, bez sudjelovanja vjernika, a mise, Križni put i drugi oblici pobožnosti na otvorenom nisu dopušteni, javlja Novi list.

Biskupi ordinariji, sve do opoziva, katoličke vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, praćenjem svete mise na radiju, televiziji ili na internetu i primanjem duhovne pričesti, navodi se u odredbama Hrvatske biskupske konferencije.

Isto tako, svi hrvatski biskupi zajedno odredili su da se crkve za vrijeme epidemije, kada je to moguće, otvore isključivo pod sljedećim uvjetima: samo za osobnu molitvu zdravih vjernika bez simptoma akutne plućne bolesti i to za maksimalno 10 ljudi koji trebaju međusobno biti udaljeni najmanje 1,5 metar.

Odgođene su na neodređeno i ispovijedi, a crkveni sprovodi dopušteni su uz strogo pridržavanje uputa državnih institucija, piše Novi list.

Komentiraj