BIN LADEN U OPORUCI: Budem li ubijen, oprosti mi, i nastavi davati milostinju – pisao je ocu

Bin Laden

Američke tajne službe su objavile testament Osame Bin Ladena u kojem je najveći dio svoje imovine od 27 milijuna dolara namijenio džihadu.

U testamentu među ostalim stoji: “Nadam se da će u skladu s mojom voljom sav novac, koji sam ostavio u Sudanu, biti utrošen za džihad, po Alahovoj volji”.

Oporuka je napisana devedesetih godina, arapskim pismom, kako navodi Ured nacionalnih direktora tajnih službi.

Početkom 90-tih Bin Laden je živio kao službeni gost u Kartumu, glavnom gradu Sudana, u kojem su tada na vlasti bili islamisti. U svibnju 1996. sudanska vlada je, na pritisak SAD-a,  zatražila da napusti zemlju i on je otišao u Afganistan.

Nakon napada od 11. rujna 2001. godine na SAD milijunaš iz Saudijske Arabije postao je najtraženiji terorist na svijetu.

Gotovo deset godina kasnije, 2. svibnja 2011. godine američki istražitelji su ga otkrili u pakistanskom gradu Abotabadu, gdje je ubijen u akciji specijalnih jedinica.

 

Testament nema datum. Nije poznato niti gdje se tačno nalazi novac, niti što se dogodilo s imovinom. Ni američke tajne službe o tome nisu ništa rekle.

Kada su pronađeni mnogi dokumenti i Bin Ladenova pisma, među njima je bilo i pismo koje je šef Al Qaide pisao svom ocu 8. kolovoza 2008. godine.

U njemu izražava svoju zabrinutost da će biti ubijen.

“Ako budem ubijen moli se mnogo za mene i nastavi davati milostinju u moje ime”, napisao je.

Oca je zamilio i za oprost, ali nije pokazao kajanje: “Želio bih da mi oprostiš ako sam učinio nešto što ti se nije dopalo.”

Oporuka pokazuje da je Bin Laden bio zabrinut za svoju sigurnost s obzirom na sve češće akcije CIA u antiterorističkoj borbi.

U oporuci je manje sume ostavio pripadnicima svoje obitelji, među njima majci, jednom od njegovih sinova, ujaku, brojnim tetama, kao i nekim suradnicima. (r.g.)

Komentiraj