BILA JE ZVIJEZDA “MAGAZINA”: Ljiljana Nikolovska – Nedostaje mi Split kojeg više nema

Sjajna kultna pjevačica grupe Magazin Ljiljana Nikolovska danas živi i radi u SAD-u, a grupa može uveliko zahvaliti popularnost baš njoj.

Nikolovska je u San Pedru od 1990. godine, a u razgovoru za Novosti ispričala je i što misli o današnjem Magazinu i naglasila kako je šteta ne koristiti prepoznatljiv naziv, misleći na grupu Magazin, ali smatra kako je to dvosjekli mač jer se time prodaje nešto čega više nema. “Ljude za glazbu vežu sjećanja i emocije i na ovakvom pristupu možeš kratkoročno profitirati, ali dugoročno gubiš identitet”, kaže Nikolovska u razgovoru za portal Novosti.

Magazin ne pamti kao fenomen, kaže, a priča da su stalno putovali i imali nekad i četiri koncerta dnevno, ponekad i u dva različita grada u istome danu. “Sjećam se da nas je baš veselilo kada bismo na putu u kombiju čuli neku našu stvar na lokalnom radiju, pogotovo nakon onog nagradnog fijaska s “Piši mi” na Zagrebfestu 1985. godine, kada je publika napustila Lisinski jer nismo pobijedili”.

Rekla je i da joj nedostaje Split kojeg više nema. “Grad humora, beštima, serenada i suza, barki, kamena, cementa i zelenila, ruža, jorgovana i tratinčica, grad koji je proizvodio od najbolje krafne na svijetu do prekooceanskog broda. Nedostaje mi refužo bijela čokolada u Bonačića koju sam kupovala s ćaćom, Splitsko ljeto na kojem sam nastupala s baletnim studijom. Ljeti smo mi klinci cijelu sezonu na ulicama izigravali bobije i od turista učili sve strane jezike u hodu, a jedini cilj je bio pred jesen nekako doći do para za Super Rifle u švercera.

Bio je to grad s velikim lutkarskim kazalištima, knjižarama, sjećam ga se punog arzelinki, pamtim naivce, dišpetože i genijalce, klape po kantunima, hrpu djece na ulicama i plažama, plesnjake i disko, mjesne zajednice, pune bašte domaćih ljudi. Raznolik, otvoren i zajebantski grad, grad u kojem su redikuli bili selebritiji, a selebritiji samo dica iz ulice, Lepin i Smojin grad, ponekad zločest, ali na kraju nikada ni nepravedan ni crn. Bio je to grad svih boja u kojem si bio ismijan u lice, a branjen iza leđa. Kada ste spominjali fenomen Magazina, ma Split je bio fenomen, i zato su ga prvog žrtvovali, kao da su cijeli grad bacili u more”.

Podsjećamo, Nikolovsku je u Magazinu naslijedila Danijela Martinović, nakon nje dolazi Jelena Rozga, pa kratko  Ivana Kovač, koju je naslijedila Andrea Šušnjara.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!