BiH PREDSJEDNIŠTVO U BEOGRADU: Ipak je zaiskrilo oko Kosova

vučić, čović

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić u službenom su posjetu Republici Srbiji gdje ih je dočekao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Glavne teme razgovora su infrastruktura, ekonomija, razgraničenje, ali i priznavanje Kosova.

Razgovore koje su vodili srbijanska strana opisuje kao ‘nimalo lake’, što se najviše odnosi na priznavanje neovisnosti Kosova, koje zagovara Izetbegović.

“Zahvalan sam članovima Predsjedništva BiH, posebno predsjedavajućem Predsjedništva gospodinu Čoviću koji je iznio stav za RS veoma važan, a to je da je stav Predsjedništva BiH da dok RS ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, BiH će imati stav koji ima i Srbija”, rekao je Vučić nakon sastanka.

“Kad je u pitanju bilo koje unutarnje pitanje koje se tiče Srbije naše stajalište tri člana Predsjedništva je da ćemo ta otvorena pitanja prilagođavati uvođenju naše vanjske politike stajalištima vas u Beogradu za bilo koje pitanje”, izjavio je Čović.

“Ja sam zamolio gospodina Čovića danas da ovu stvar eventualno iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika BiH vodi u BiH naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja”, nadovezao se Izetbegović, prenosi Media servis.

Komentiraj