BIDEN SVE BLIŽI POBJEDI: Trump i dalje govori o prijevari i napada demokratski proces SAD-a

U tijesnoj utrci za američkog predsjednika Joe Biden je došao na korak do cilja preuzevši vodstvo u ključnima saveznima državama Pennsylvaniji i Georgiji bez kojih aktualni čelnik Donald Trump gubi i teoretsku šansu za osvajanje novog mandata.

Izvor: Media servis

No, prebrojavanje glasova još traje, i dok je Biden pozvao na strpljenje i mir, Trump je ponovno, neutemeljeno optužio protivnike za izbornu prevaru. Nakon tri dana neizvjesnosti nazire se rasplet američkoj izbornoj drami. Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden preuzeo je vodstvo u ključnoj saveznoj državi Pennsylvaniji i zadrži li tu prednost osigurava si boravak u Bijeloj kući sljedeće četiri godine.

Iz stožera aktualnog predsjednika Donalda Trumpa poručili su da izbori još nisu gotovi, a tužbama su pokušali zaustaviti prebrojavanje glasova, dok su podaci još ukazivali na njegovu pobjedu. Nedugo nakon te objave Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo uvela je privremenu zabranu leta iznad Bidenovog doma što ukazuje na pripreme za tranziciju vlasti.

Trump je ranije, promatrajući kako se sa svakim novim glasom njegova tanka prednost sve više topi, opet napao demokratski proces SAD-a i to s podija Bijele kuće tvrdeći, bez ikakvih dokaza, da se radi o izbornoj prevari.

“Ako brojimo legalne glasove s lakoćom pobjeđujem, a ako brojimo ilegalne glasove pokušavaju nam ukrasti izbore. Bilo je puno spletki i nećemo to dopustiti u našoj zemlji.”

Nekoliko televizijskih kuća prekinulo je prenositi njegovo obraćanje, a uz Demokrate i mnogi Republikanci osudili su njegove izjave tražeći da pokaže dokaze. Biden je prije Pennsylvanije preuzeo vodstvo u još jednoj ključnoj državi Georgiji, koja nije podržala Demokrata od 1992. godine, a u svoju pobjedu nije sumnjao ni ranije. No, tada je pozvao sve da mirno sačekaju dok se svaki glas ne prebroji.

“U Americi glasanje je sveto. Svaki glas se mora prebrojati. Demokracija je ponekad neuredna i ponekad zahtijeva i malo strpljenja. Ali ta strpljivost je već 240 godina nagrađivana sustavom upravljanja na kojem svijet zavidi.”

Uz Pennsylvaniju i Georgiju pobjednik još nije proglašen u Sjevernoj Karolini, koja će najvjerojatnije pripasti Trumpu, te Nevadu, koja naginje prema Bidenu. Pod upitnikom je i Arizona, iako su je neki mediji i agencije već pripisali Bidenu, jer mu se s dodatnim glasovima Trump polako približava.

S obzirom na to da neki američki mediji citiraju izvore iz Trumpovog stožera da on ne planira priznati poraz i da je više puta najavljivao da će ići i do Vrhovnog suda, postoji mogućnost da će i ako Biden skupi dovoljno elektorskih glasova pravne bitke odužiti službeno proglašenje.

U međuvremenu Georgia je objavila kako će ponovno brojiti sve glasove, zbog jako male razlike u glasovima.

Državni tajnik Georgije, Brad Raffensperger, rekao je kako će se glasovi u toj državi ponovno brojiti. 

“Bit će prebrojavanje u Georgiji”, rekao je Raffensperger u Atlanti i dodao kako se to radi zbog transparentnosti procesa.

Razlika u glasovima je oko 1579 glasova u Bidenovu korist. 

Gabriel Sterling, voditelj izbornog procesa u istoj državi rekao je kako ne može garantirati konačne rezultate do kraja studenog.

Odgovori