BIDEN I ZELENSKI: EU i NATO nikada nisu bili ovako ujedinjeni

Rat u Ukrajini bijesni već više od tri stotine dana, a specijalna vojna operacija, kako ju je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao i dalje nije slomila otpor Ukrajinaca.

Izvor; Media servis

Paketi sankcija redali su se kao na traci, a po prvi puta otpočetka rata izvan zemlje je otputovao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski – i to ni manje ni više nego kod svoji američkih saveznika – u Bijelu kuću. A već uoči dolaska stigle su dobre vijesti – SAD je odobrio slanje najsofisticiranijeg sustava protuzračne obrane Patriot. Američki predsjednik Joe Biden na press konferencije medijima je poručio:

“Nikada nisam vidio EU i NATO ujedinjeniju i tu ne vidim nikakve promjene. Svi znamo što je ulog. Nikada nismo vidili ovakvku invaziju na eurospku zemlju od Drugog svjetskog rata i nema znakova da će Putin prestati osim ako pružimo otpor i pomognemo Ukrajini. Putin je mislio da će oslabiti NATO savez, ali ga je samo dodatno ojačao.”

Ukrajinski predsjednik uputio je poruku američkim građanima:

“Želim vam mir. To je ajvažnija stvar i nju iskusite tek kada imate rat u svojoj zemlji, kada vam netko poput ruskih terorista dođe u vaše kuće. Želim vam da su vam i djeca i odrasli živi jer se mi zaista borimo za našu zajedničku pobjedu nad tiranima. To je stvarni život. I mi ćemo pobijediti, želim to. Pardon, ne želim, uvjeren sam u to.”

Biden je odgovorio i što su zaključci današnjeg razgovora:
“Obojica želimo da ovaj rat završi. I kao što sam rekao mogao bi završiti danas kada bi Putin imao poštovanja i povukao trupe – ali to se neće dogoditi. Pričali smo danas o ukrajinskom uspjehu na bojištu. Oni mogu uspjeti uz našu pomoć i pomoć europskih saveznika. Kada Zelenski bude spreman za razgovor s Rusima bit će u mogućnosti uspjeti, jer će već pobijediti na bojištu.”