BIDEN DOLAZI U EUROPU: Rusiji slijede nove sankcija, a rat bijesni

Gotovo mjesec dana je prošlo otkako je Rusija započela s invazijom na Ukrajinu. Iako je održano nekoliko rundi pregovora, smirenje sukoba i dalje se ne nazire. Ruske trupe i dalje pokušavaju okružiti veće ukrajinske gradove, a samo je primjerice u Mariupolju i dalje zatočeno stotinjak tisuća građana.

Izvor: Media servis

Zbog nastavka invazije pred Rusijom su nove sankcije. Američki predsjednik Joe Biden danas stiže u Bruxelles gdje će s čelnicima NATO-a i Europskog vijeća razgovarati o ratu u Ukrajini te najaviti nove snakcije koje bi trebale biti predstavljene sutra.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojem je obraćanju europskim parlamentima izjavio da njegova zemlja ne može pristati na ultimatum kakav postavlja Rusija.
“Morate nas sve uništiti i samo tada će ultimatum biti automatski prihvaćen. Dajte nam Mariupolj, Harkiv Kijev. Ni građani tih mjesta niti predsjednik to ne mogu napraviti. Što hoćete sve nas uništiti. Sve što mogu reći je da ultimatum može biti provediv kada nas ne bude.”

Zelenski kaže da bi se moglo raspravljati o statusu Krima, Donjecku i Lugansku, ali da se mora pitati građane na referendumu. Smatra da su izravni pregovori s Putinom nužni. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kaže da iz svojih kontakata s diplomatima smatra da se diplomatski napredak vidi u nekoliko ključnih pitanja.

“Ima dovoljno toga na stolu da se odmah prekinu neprijateljstva i ozbiljno počnu razgovori. U ovom ratnu nitko ne može pobjediti. Prije ili kasnije morat će prijeći s bojišta za mirovni stol”, poručio Guterres.

U Hrvatsku je do sada ušlo gotovo 9.000 raseljenih osoba iz Ukrajine. Prihvat i zbrinjavanje izbjeglog stanovništva iz te zemlje glavna je tema sastanka premijera Andreja Plenkovića sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.