BICIKLISTI TVRDE: Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom “Dva kotača od zaraze su jača”. Radi se o kampanji poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom, koja traje od danas do 7. siječnja 2022., a sufinancirana je iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Izvor: Media servis

“Pozivamo sve građanke i građane Zagreba i Hrvatske na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za sva nužna kretanja gradom! Šaljite nam svoje fotografije vožnje biciklom na Facebook eventu ili ih dijelite na društvenim mrežama uz hashtag #zgazimozarazu.” pozvali su iz Sindikata biciklista.

Navode velike i važne prednosti vožnje biciklom u vrijeme epidemije: pomaže u održavanju fizičke distance,smanjuje pritisak na javni gradski prijevoz, smanjuje stvaranje gužvi u prometu, čuva vrijeme i novac, povećava vlastito psihofizičko zdravlje, povećava radnu efikasnost i smanjuje odlaske na bolovanje, smanjuje zagađenje zraka, što dodatno doprinosi respiratornom zdravlju opće populacije.

Iz Sindikata biciklista poručili su svim lokalnim vlastima u Hrvatskoj da se biciklističke prometne površine mora redovito održavati i očuvati njihovu prohodnost kako bi vožnja bila sigurna te ne bi dolazilo do dodatnih pritisaka na zdravstveni sustav uslijed potencijalnih nesreća uzrokovanih guranjem pješaka i biciklista na uski prostor nogostupa.

“Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme! Adventsko je vrijeme pa su svakodnevne gužve u prometu povećane i cjelodnevne čime se ne samo zagađuje zrak, nego i usporava javni gradski prijevoz te se onemogućuje prohodnost hitnih službi, što je velik problem pogotovo zbog pandemije. Prometni problemi i gužve su mogu se značajno smanjiti i pojedinačnim doprinosom i vlastitom odgovornošću na jednostavan način – odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva. Svjetska zdravstvena organizacija također je dala preporuku građanima da koriste bicikl za svoja svakodnevna putovanja na posao i u školu, ali i za rekreaciju kako bi se očuvalo fizičko i mentalno zdravlje, koje je osobito ugroženo upravo zbog pandemije” poručili su iz Sindikata.