BICIKLIRANJE: Zašto je gradonačelnik Bandić išao biciklom na posao

Podijelite članak

 

Milan Bandić

Međunarodni je dan zimskog bicikliranja na posao. Riječ je o projektu koji je prije tri godine pokrenut u Kanadi, a cilj je potaknuti građane da bez obzira na vremenske uvjete koriste bicikl.

“Idem biciklom na posao, nije strašno niti naporno, a istovremeno je korisno”, kaže Milan Bandić za Media servis.

Radi promocije ove akcije biciklom se od Bužanove do gradske uprave jutros provozao i gradoanečlnik Bandić sa suradnicima.

“Svima preporučam da idu biciklom, koji nemaju da nabave. Za tri mjeseca će opravdati investiticiiju: jeftiniji je prijevoz na posao, drugo imat će bolju kondiciju i treće čuvamo okoliš,” rekao je zagrebački gradonačelnik.

Gradoanečlnik Bandić istaknuo je da je Zagreb posljednjih 15-ak godina dobio oko 300 kilometara biciklističkih staza. Darinka Jug iz Odjela za turizam Grada Zagreba i volonterka u udruzi „Moj bicikl“ najavila je uskoro i realizaciju projekta koji se dugo čeka.

“Buzin-Velika Gorica onaj dio koji nedostaje to će krenuti u radnju 1.3. kako izvođač odluči, taj dio komplektnog spoja je projektiran,” rekla je Jug. Na kritike da Zagreb ipak nedovoljno ulaže u biciklističku infrastrukturu i da postoje nelogičnosti u iscrtavanju staza, Jug odgovara:

“Pa da naravno, ja sam se vozila i po Münchenu i Beču te ostalim europskim gradovima, uvijek možete naći. Ako hoćete prigovoriti naći ćete prihovor. Ako hoćete naći razlog da se ne vozite biciklom, naći ćete ga,” dodaje Jug.

Građani se preko internetske stranice projekta winter bike to work day mogu prijaviti i obvezati da će danas na posao krenuti biciklom, po broju prijava Zagreb je lani bio najbolji u svijetu. Sindikat biciklista danas će na nekoliko lokacija u gradu doručkom nagraditi one koji će pedalirati do posla, a Sindikat poziva i na popodnevno okupljanje u 17:30 kod HNK, odakle će krenuti u zajedničku vožnju centrom grada.

Komentiraj