BEZ FEŠTE NA PANTOVČAKU: Je li inauguracija koju je Milanović najavio preskromna?

Podijelite članak

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović iznenadio je odlukom da njegova inauguracija 18. veljače bude skromna, da se održi na Pantovčaku bez garde i straže te da ne budu prisutni strani državnici.

Izvor: Media servis

Aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović mandat istječe u ponoć 18. veljače, a isti dan održat će se i Milanovićeva inauguracija, potvrdio je njegov glasnogovornik Nikola Jelić.

“…i to u Uredu Predsjednika Republike na Pantovčaku, jer on smatra da je to najprikladniji način preuzimanja dužnosti.”

Milanović će pozvati, kako je rekao, samo nužne goste. “Na njegovoj inauguraciji će biti aktualna predsjednica države, uži kabinet Vlade, predsjednišvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik glavnog stožera, supruga predsjednika te članovi izbornog stožera koji su s njim bili u kampanji.”

U proračunu Ureda predsjednika stoji stavka od 650 tisuća kuna za inauguraciju, no Jelić kaže da će potrošiti mnogo manje.

Premijer Plenković kratko je prokomentirao odluku novog predsjednika. “Svatko ima neki svoj stil, meni to ništa ne smeta.”

Bivši predsjednik Ivo Josipović smatra da je Milanović ovim potezom pokazao da je dosljedan, no ne slaže se s njim u potpunosti.

“Naravno da je jako važno što predsjednik misli, ali to nije predsjednikova fešta da tako kažem, to je državni ritual. Vidjet ćemo, bit će zanimljivo da li će Ustavni sud pristati doći na Pantovčak i sudjelovati na taj način u inauguraciji. Kažem, to nije rođendanska proslava o kojoj svatko sam odlučuje.”

milanović, supruga

No, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, za Media servis je rekao da će poštivati volju predsjednika.

“O tome gdje će se održati inauguracija, na koji način i tko će biti prisutan, niti Ustav niti zakon ništa ne govore. Prema tome, to je stvar izabranog predsjednika.”

Važno je samo, dodaje Šeparović, da Milanović izgovori Ustavom reguliranu prisegu, sa, po nekima, spornim završetkom.

“Tekst prisege završava rečenicom ‘tako mi Bog pomogao’ i gospodin Milanović ju mora izgovoriti. Vjerujem da će ju tako i izgovoriti i ne vidim nikakav problem s time u vezi.”

SDP-ovci Arsen Bauk i Siniša Hajdaš Dončić smatraju da je inauguracija sukladna Ustavu i dosljedna Milanovićevoj kampanji.

“Mislim da ne treba dodatno objašnjavati, jedino će ostati zakinuti za ono ‘tko je bio, tko je kraj koga sjedio, tko je pjevao, tko je svirao itd.’

Ono što Ustav propisuje, to će biti napravljeno i on će preuzeti dužnost…. Možda su ljudi očekivali da će Zoran Milanović na konju dojahati na Pantovčak. Mislim da je to jedan prekonzervativan način shvaćanja države.”

Ideja inauguracije nije baš sjela predsjedniku Kluba zastupnika HNS-a, Miloradu Batiniću. “Skromnost je vrlina, međutim Hrvatska je parlamentarna država i ne bih imao ništa protiv da je na Markovom trgu kao i do sada.”

Evo što kaže MOST-ovac Nikola Grmoja: “Ako želimo predsjednika bez ovlasti, predsjednika koji se bira u Hrvatskom saboru onda je ovakav način primjeren. Ako vam je netko dao toliko povjerenja ako ste neposredno izabrani onda bi to trebao po meni biti nekakav svečani čin.”

Komentiraj