BEUS RICHEMBERGH: Svjedoci smo primitivizacije i pokušaja legitimiranja govora mržnje

goran beus richembergh

U Saboru je održana sjednica Odbora za medije, koji je donio zaključak o prijetnjama novinarima zbog pisanja o presudi Slobodanu Praljku.

Goran Beus Richenbergh iz GLAS-a kaže da smo posljednjih tjedana svjedoci primitivizacije i pokušaja legitimiranja govora mržnje. Kaže da takvi događaji ne smiju proći bez reakcije zastupnika, a od policije i DORH-a očekuje da budu promptni.

“To je nešto što ne smije proći bez komentara, javne osude. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prava je adresa koja u ime Hrvatskog sabora mora poslati javnu poruku da je to nedopustivo i da se ne smije dozvoliti da takvi slučajevi prođu nekažnjeno. Može se ući u trag silejdžijama koje prijete”, rekao je Beus Reichembergh.

Osvrnuo se i na sudjelovanje ministara iz Vlade na komemoraciji Praljku.”Oni nisu tamo bile privatne osobe niti se radilo o zatvorenom skupu. Oni su tamo došli u svojoj punoj funkciji. Njihovo je pravo da sudjeluju u tome, ali je i pravo javnosti da to osudi”, dodaje.

Očekuje li od predsjednice da temeljem presude oduzme činove i odlikovanja osuđenima.”To je njezina zakonska obveza. Nažalost nitko ne zna što će ona napraviti jer joj je ponašanje prilično nepredvidivo. Ovo nije presedan, ovo su slučajevi slični onima koje smo imali do sada. Postoji i zakonski model i princip ponašanja vrhovnog zapovjednika u ovakvim slučajevima”, kazao je Beus Richembergh, a prenosi Media servis.

Komentiraj