BEUS RICHEMBERGH: Onaj tko je poslao Počasni vod u Bleiburg bez odobrenja Sabora prekršio je Ustav

goran beus richembergh

HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh komentirao je incident koji se dogodio tijekom komemoracije na Bleiburgu, kad je austrijska policija razoružala počasni vod HV-a i odstranila ih s komemoracije.

Podsjetimo, lokalna austrijska policija je oduzela oružje osamnaestorici članova počasnog voda HV-a, koji su s oružjem pokušali ući na komemoraciju.

Austrijska državna policija je bila obavijesštena o njihovom dolasku, međutim, kako doznaje N1, nisu tu informaciju podijelili s lokalnom austrijskom policijom.

Riječ je, inače, o ceremonijalno-protoklarnom oružju iz kojega se ne može pucati i ono će biti vraćeno članovima počasnog voda HV-a po završetku komemoracije.

Nitko od članova počasnog voda neće biti vraćen u Hrvatsku, a za nesporazum krive austrijsku policiju.

“Netko je, izdajući zapovijed Počasnome vodu Hrvatske vojske da (i to s oružjem!) prijeđe granicu Republike Hrvatske bez odluke, odnosno odobrenja Hrvatskoga sabora, u obavljanju svoje

redovne zadaće grubo prekršio stavak 5. članka 7. Ustava RH! Tko god je to učinio, trebao bi istoga časa odstupiti sa svoje dužnosti ili biti smijenjen”, komentirao je Beus Richemnergh.