BEROŠ UPUTIO APEL: Virus kuca na mnoga vrata – ulazi u zdravstveni sustav, pridržavajmo se mjera

Oboren je novi rekord, u Hrvatskoj je danas zabilježen 1131 novi slučaj zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba. Aktivna su 4233 slučaja, 505 pacijenata je na bolničkom liječenju, a 24 na respiratoru.

Ministar zdravstva Vili Beroš: “Virus ulazi u zdravstveni sustav, virus kuca na vrata staračkih domova, virus ozbiljno prijeti na sve strane. Mislim da je krajnje vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke, ako to ne učinimo uskoro ćemo prijeći rubikon u zdravstvenom smislu.”

Ponovno je pozvao na pridržavanje propisanih mjera koje smatra ključnima u borbi protiv koronakrize. Kaže da sve mjere idu u smjeru zaštite zdravlja građana, ali i opstanka gospodarstva:

“Naš cilj, što bi bilo najlakše, nije zatvoriti cjelokupno gospodarstvo kao što to većina europskih zemalja radi. Naš cilj je naći način suživota s virusom. Iznimno se trudimo da bi to postigli. Stoga, minoriziranje mjera nije dobro.”

Nema žarišta, virus se širi zbog nepridržavanja mjera, koje su najliberalnije u Europi, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Od naših građana tražimo, apeliramo na njih i molimo ih, da prihvate mjere koje smo donijeli, da ih se drže i da se ponašaju odgovorno i disciplinirano jer jedino na taj način možemo zaustaviti, ne odmah, ali kroz tjedan do deset dana, rast i izravnati krivulju.”

Zasad nije povećan broj teško oboljelih, no očekuje se da će on rasti s rastom novih slučajeva zaraze, dodao je Beroš.

Komentiraj