BEROŠ O OKUPLJANJU PRED KATEDRALOM: Nisam upoznat s detaljima – mjere bi trebale važiti za sve

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je danas, među ostalim, i okupljanje ispred zagrebačke katedrale na Stepinčevu, čemu je prisustvovala i Alemka Markotić, članica Nacionalnog stožera civilne zaštite.

”Nisam upoznat s detaljima. Epidemiološke mjere su kristalno jasne i trebale bi važiti za sve. Mjesta nekonzistentnom ponašanju i neujednačenom ponašanju nema. Sve ostalo po meni nije prihvatljivo”, poručio je Beroš kako piše Dnevnik.hr.

Komentirao je i zahtjev predstavnika umirovljenika da se cijepljenje AstraZenecom ograniči na građane ne starije od 65 godina, a da se starije cijepi nekim drugim, učinkovitijim cjepivom. Beroš je kazao da su njihovi zahtjevi legitimni, ali je dodao da su im objasnili da njihove se poruke mogu pogrešno protumačiti.

”Proizvođač se obvezao u roku od dva do tri tjedna podastrijeti nam nove informacije. Nema medicinskog razloga da cjepivo koje djeluje kod nekoga od 55 godina ne djeluje kod nekoga od 65. Sva tri cjepiva koja su u hrvatskoj odobrena štite u najvećem mogućem opsegu od smrti i težeg oblika bolesti”, poručio je.

Upitan je i je li ispitao kako to da se preko reda cijepio bračni par Boras, Beroš je odgovorio da oštro osuđuje svako prekoredno cijepljenje. ”Time de facto nekome oduzimamo pravo na cijepljenje, što je jako, jako loše”, rekao je i dodao da nema ništa protiv da se istraži kako se tko cijepio u onim slučajevima kada se prijavi da se netko cijepio preko reda.

Kaže da je izvješće o slučaju Boras vjerojatno već stiglo u Ministarstvo zdravstva, no on ga nije stigao pročitati. Poručio je da cijepljenje preko reda ”nije korektno niti fer”.

Dug prema veledrogerijama mjeri se u milijardama, rekao je ministar na pitanje o trenutačnom stanju duga. Osvrnuo se i na tragičnu smrt bebe prilikom porođaja kod kuće. Kazao je da nisu ostvareni svi preduvjeti da bi porod kod kuće bio siguran.

”Moramo poštovati nečiju želju da rodi kod kuće i ja to shvaćam. Ali moramo shvatiti rizik poroda kod kuće. Svjedočimo tome da ponekad i u bolničkim uvjetima nešto krene po zlu. Iako je porođaj prirodni proces, istodobno je vrlo složen, i uvijek nešto može poći po zlu”, zaključio je Vili Beroš.