BEROŠ O KORONAVIRUSU: Imamo u pripremi još niz mjera, ako će biti potrebne

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade naglasio je da u Hrvatskoj nema novih zaraženih koronavirusom te da ta brojka ostaje na 10.

Izvor: Media servis

“Sretan sam s tom brojkom, jer ako gledate zemlje u okruženju one pokazuju znatan porast broja oboljelih. Mi smo samo na deset i vjerujem da je to zahvaljujući upravo našim mjerama i cijelom sustavu koji je do sada pokazao spremnost i organiziranost boriti se s ovom ugrozom.”

Zatim je dodao: “Imamo još niz mjera u pripremi koje još nećemo aktivirati, no, one su spremne na daljnje mogućnosti razvoja ove situacije. Brojne su, ali nećemo sad govoriti o tome, jer nema potrebe uznemiravati javnost, ali odgovorno tvrdim da niz drugih mjera je spremno za aktivaciju u trenutku kad će to zahtijevati epidemiološka situacija u Hrvatskoj.”

Na pitanje novinara hoće li gospodarstvo izdržati epidemiju koronavirusa, Beroš kaže: “Nadam se da će ova kriza trajati čim kraće i da će toplo vrijeme uzrokovati pad epidemije. I onda će i gospodarstvo sukladno tome podnijeti ovo. Nismo tu u nekom drugačijem položaju od drugih zemalja, talijansko gospodarstvo sada trpi enormne gubitke i upravo na ovaj način, sprječavanjem širenja bolesti, borimo se za hrvatsko gospodarstvo.”

Dodao je i da Vlada razmišlja o uspostavljanju fonda za pomoć. O utjecaju koronavirusa na gospodarstvo osvrnuo se i ministar gospodarstva Darko Horvat. U prva dva mjeseca izvoz opada, a treba vidjeti kako će utjecati na turizam, rekao je Horvat. Istaknuo je da se ne očekuje recesija, ali da ga situacija jako zabrinjava te da su u pripremi izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja.

“Kojim želimo stvoriti jedan prijelazni period, ako dođe do propada gospodarskih parametara tokom 2020. stvorit ćemo jedan tzv. grace period u otprilike tri godine unutar kojeg svi korisnici poticajnih mjera u Hrvatskoj neće morati vraćati dio tih sredstava koje koriste dok se svi parametri, prvenstveno gospodarski, ne samo u Hrvatskoj već i na razini Europe, ne poprave i dođu u stabilnu fazu.”

Rekao je da će razgovarati s povjerenikom Europske komisije za unutarnje tržište Thierryjem Brettonom te da će informirati javnost što i kako dalje. Zabrinut o utjecaju epidemije na turizam je i resorni ministar Gari Cappelli. Kaže da nije sve izgubljeno unatoč padu prva tri mjeseca, jer su neki događaji prebačeni na 5. i 9. mjesec.

“Nama su najbitniji prvomajski praznici i što će se događati kasnije, jer su ove godine praznici, koji su prošle godine bili u 6. ove godine u 5. mjesecu, u Njemačkoj recimo, i oni su nam vrlo važni. Nama su neka polazišna točka rezultata i događanja prvomajski praznici.”

Rekao je da stalno razgovaraju što će i kako učiniti. “Sad smo napravili jednu pauzu od dva tri tjedna i onda ćemo ukoliko stane koronavirus i sve oko njega, krenut ćemo s posebnom i snažnom promocijom koju smo predvidjeli na nama najbitnijim tržištima. Istočna tržišta su nam vjerojatno ovih prvih šest mjeseci izgubljena i očekujemo snažan rast ako se smiri sve skupa. Idemo s promocijom na američko i istočno tržište i vidjet ćemo što možemo napraviti.”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da su osigurali alternativne načine održavanja nastave ukoliko će zbog koronavirusa trebati zatvoriti škole i fakultete, kao što je to učinila Italija. Napomenula je da je u stalnom kontaktu s ministrom zdravstva Berošom.

“Ako bi se taj scenarij aktivirao, što nije baš jako vjerojatno, ali ako bi se to dogodilo nastavu ćemo izvoditi online i pripreme su u tijeku. Imamo nekoliko scenarija na koje možemo odgovoriti u svakom slučaju sustav mora funkcionirati. Sada se razrađuju različite opcije, ali spremni smo da škole funkcioniraju online.”

Što se tiče higijenskih potrepština u školama, rekla je da je to zadača osnivača. “Osnivači škola, gradovi, županije, u Hrvatskoj dobivaju oko milijardu i 400 milijuna kuna kako bi skrbili materijalno u samim školama i tu isprike nema. Ministarstvo radi svoj dio posla i preuzima svoj dio odgovornosti, osnivači moraju preuzeti svoj dio odgovornosti.”