BERNARDIĆ PITAO PLENKOVIĆA: Gospodine, ‘Di su pare’, gdje je ‘Pretjerivač’, Ministarstvo ljubavi?

bernardić, plenković

Zastupnici su se  odmarali mjesec dana a danas su nastavili rad uobičajenim Aktualnim prijepodnevom, na kojem je bilo nekoliko pitanja koja su na startu podigla temperaturu.

Tako je SDP-ov Davor Bernardić uputio pitanje premijeru Andreju Plenkoviću:

“Gospodine Plenkoviću, Di su pare, di je Pretjerivač, gdje je Ministarstvo ljubavi? Smijehom i satirom rastemo, i ja sam ih pratio i smijao sam se kad su bili satirični prema meni. Što ćete napravit da spriječite satiranje satire u Hrvatskoj?”

Plenković je odgovorio:

“Veliki sam pobornik satire, imali ste nedavno jednog od trojice osnivača Ferala, gospodina Lucića, koji je preminuo, koji su još u vrijeme bivšeg režima znali kako na duhovit način pratiti društvene procese. I tada sam kao srednjoškolac pratio podlistak Slobodne Dalmacije. Otvoreni smo za kritiku i na duhovit način. Što se tiče Ministarstva ljubavi, koliko je meni poznato HRT je neovisna televizija u odabiru svog programa, film je prikazan.

U Hrvatskoj nema cenzure, svatko ima mogućnost govoriti što želi što misli, sukladno zakonskim propisima. To naravno ne znači da u vrijeme modernih tehnologija treba dopustiti govor mržnje, smatram da je to ozbiljan problem koji se oteo kontroli i vjerujem da ga možemo spriječiti na određen način zajedničkim naporima”.

Bernardić je potom komentirao i pitao: “Je li stranica Di su pare poticala govor mržnje – nije, ne možete satiru podvući pod govor mržnje i cenzurirati društvene mreže”.