BERNARDIĆ OŠTRO: U tijeku je krađa gradskog novca za čišćenje stabala, pozivam USKOK da sve ispita

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je u srijedu konferenciju za medije na kojoj je prozvao gradsku vlast oko najavljenog poskupljenja najma gradskih stanova te afera povezanih s košnjom trave i čišćenjem porušenih stabala.

„Nova odluka pokušava uvesti kao kriterij za poskupljenje dohodovni cenzus, no kako će se to pravedno napraviti ako je moguće da na primjer diler može živjeti u gradskom stanu i voziti Ferrari, a živjeti na socijalnoj pomoći. Novom odlukom najam stana ne bi poskupio dileru prijavljenom na socijalnu pomoć, ali poskupio bi na primejr profesorici hrvatskog. Drugi primjer, netko ima četiri apartmana, ali prijavi prihod od samo jednog jer je jednog prepisao na brata, jednog na mamu i jednog na nećaka. Njemu neće poskupiti najam, ali hoće blagajnici u dućanu. To je sramotno! Jedini pravi kriterij bio bi spojiti sve podatke o dohotku s podacima porezne uprave o vlasništvu i prihodima od nekretnina za sve povezane osobe. No to je za gradsku vlast prekomplicirano jer oni ni travu ne mogu pokositi.“ – rekao je Bernardić.

Također je objasnio kako su sve češće žalbe građana o smradu koji se širi zbog neodvezenog smeća, kao i žalbe zbog nepokošene trave zbog koje se ni djeca ne mogu igrati.

„Ambrozija se nije čupala skoro uopće ove godine, a ona brojnim građanima potiče neugodne alergije. Također imamo nikad veću količinu komaraca u Zagrebu. Mjesec dana je prošlo od razorne oluje koja je srušila oko 1000 stabala, a suprotno Tomaševićevim obećanjima da će ista biti otklonjena do kraja mjeseca, to se nije dogodilo. Tomašević na tragu navodno zelene politike vjerojatno čeka da se stabla sama razgrade na tlu. Da je Tomašević bio gradonačelnik kada je potres pogodio Zagreb, Grad bi dan danas bio pun ruševina.” – izjavio je.

Tomašević je spomenuo da je oštećeno preko 10000 stabala. Taj broj bi bio daleko manji da je Zrinjevac radio redovan posao podrezivanja grana. Tomašević i gradska vlast ne samo da nisu sposobni očistiti Grad od porušenih stabala, nego su čak htjeli u nevolji i ukrasti.

„Zrinjevac je pokušao, pod krinkom hitnosti, poslove čišćenja Zagreba od grana namjestiti Vodoprivredi Vinkovci po cijeni koja višestruko premašuje cijene Zrinjevca za takve poslove, odnosno za sveukupno 2.5 milijuna eura, a samo tom društvu je poslan upit za ponudu. Kada su pojedinci počeli upućivati upite Uprava Holdinga smrznula se od straha i poništila cijeli postupak, a sada traje postupak razbijanja cijelog posla na manje količine, opet radi ugovaranja s privatnicima. U tijeku je krađa gradskog novca za čišćenje stabala. Pozivam USKOK da ispita stvari.” – izjavio je šef zagrebačkih Socijaldemokrata.

“U opravdanja da trava raste kao luda zbog tropske klime može povjerovati samo neuk čovjek. Tomašević time podcjenjuje i omalovažava inteligenciju građana umjesto da se primi posla. Umjesto da rade, Tomašević i njegova ekipa pokušavaju krasti. Voditelj podružnice Zrinjevac Damir Grgić je u svibnju rekao da nabavljaju 7 kosilica proizvođača Amazone, da će biti isporučene unutar 2 mjeseca iako je rok 6 mjeseci, te da će to koštati Zrinjevac milijun eura. Naravno, ovih milijun eura je bez PDV-a. Dakle Zrinjevac nabavlja kosilice po cijeni od skoro 179.000 eura po komadu s PDV-om.” – istaknuo je Bernardić.

Amazonen-werke H. Dreyer SE&co. Kg ili skraćeno Amazone, doista proizvodi kosilice, njihov najveći model je PH-1500 kojeg proizvodi od 2020. godine, raniji model je PH-1250.

„Pogledao sam malo cijene po javno dostupnim prvenstveno europskim stranicama za prodaju, pa ispada da su cijene novih PH-1250 s uključenim porezima oko 70-80.000 EUR, a PH-1500 s 5 radnih sati, dakle novi stroj, sam našao u maloprodaji u Austriji kod trgovca poljoprivrednom tehnikom po cijeni od  93.500,00 EUR s uključenih 20% austrijskog poreza na dodanu vrijednost. Sve je jasno, Tomašević i njegov direktor Zrinjevca su nabavili kosilice u vrijednosti od 180.000 eura, duplo skuplje od tržišne cijene.” – nastavio je Bernardić.

Objasnio je, također, kako je trgovac kosilicama u Hrvatskoj Briliant d.o.o., društvo javno dovođeno u vezu s Grgićem još u travnju 2023. kada se u anonimnom dopisu koji je došao do većine medija isticalo da Grad namjerava kupiti od te tvrtke traktore za 23 milijuna kuna i unajmiti robotske kosilice bez javnog natječaja.

„To razdoblje nove vlasti, a ne stare vlasti, istražuje USKOK. Naravno, podsjetit ću i da je tada isticano da se planira prodaja zemljišta rasadnika Zrinjevca na Jankomiru i Kajzerici, što potvrđuje i činjenica da su rasadnici prazni i da se ne uzgaja novi sadni materijal. Opet, slučajno ili ne, procijenite. Dakle, Tomašević i njegov direktor Zrinjevca kupuju bez javnog natječaja zlatne kosilice od čak 180.000 eura po komadu, zatim robotske kosilice, traktore, a Grad je i dalje nepokošen. Sram ih može biti da na ovoj tragediji pokušavaju strpati novac u džepove!  Pozivam USKOK da reagira jer su u toku ozbiljne kriminalne radnje!“ – zaključio je Bernardić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!