BERNARDIĆ O GRBINU PREMIJERU: Ne bih stavio ni lipu na njega – bit će to kad na vrbi rodi grožđe

Prvo pitanje je kako spriječiti udar na životni standard građana. Zato smo mi u klubu Socijaldemokrata predložili da ovaj petak glasamo o zamrzavanju cijena osnovnih životnih namirnica”, ističe u razgovoru za N1 bivši predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić.

“SDP neka se bavi izbornim inženjeringom, a mi se bavimo kako da građanima u ovoj zemlji omogućimo da žive bolje”, dodaje, ali slaže se da treba uskladiti broj stanovnika po izbornim jedinicama.

“Iz cijele Hrvatske ako pogledate u zadnjih 30 godina je iselilo otprilike 900 tisuća ljudi, dakle više od jednog Zagreba. To je suštinski dokaz i signal da neke stvari u našoj zemlji treba mijenjati”, kazao je Bernardić za N1. Naglašava da Socijaldemokrati žele središte odlučivanja vratiti u parlament.

“U zadnjih 30 godina demokracije imali smo eksperimentiranje s predsjedničkim sustavom gdje su sve ovlasti bile kod predsjednika Tuđmana, a nakon toga s premijerskim sustavom gdje su praktički sve ovlasti kod Vlade koja se u ovom konkretnom slučaju pokazuje kao potpuno disfunkcionalna. Imamo tromog premijera, imamo impotentnu vladu i disfunkcionalnu državu”, rekao je.

Ključna figura u Hrvatskoj politici, kaže, treba postati predsjednik Hrvatskog sabora.

“Kroz Sabor se treba djelovati da je najvažnije sidro političkog odlučivanja u Hrvatskoj upravo Hrvatski sabor. Ovdje se svaki petak gore sjednu dizači ruku vladajuće stranke i to jednostavno nema nikakvog smisla”, rekao je.

O izjavi Peđe Grbina da je spreman biti premijer, kaže: “To što Peđa kaže, to je potpuno nebitno. Znate onu narodnu – bit će premijer kad na vrbi rodi grožđe. Ne bih stavio ni lipu na njega”.

Komentirao je i Milanovićevu izjavu da je on u ovom trenutku jedina opozicija aktualnoj vlasti. “Nažalost, u ovom trenutku morat ću se složiti s predsjednikom. Mi smo u procesu formiranja, vjerujemo da ćemo odigrati značajnu rolu u političkom životu Hrvatske. Normalno je očekivati da je predsjednik koji nema nikakve ovlasti je jedna glasna opozicija aktualne vlasti”, kazao je Bernardić.